De mens blijkt een ‘gewichtig’ zoogdier

Ron Milo

Ron Milo (afb: Weizmanninstituut)

Je moet toch wat en dus hebben onderzoekers maar eens uitgerekend welk in het wild levend zoogdier de meeste ‘massa’ heeft (niet in aantallen maar in gewicht). Trots vertellen de onderzoekers dat ze, zoals heden ten dage gebruikelijk is, daarbij kunstmatige ‘intelligentie’ hebben gebruikt. Alle wilde landzoogdieren kwamen bij elkaar opgeteld uit op 22 miljoen ton, zeezoogdieren op 40 miljoen. Bovenaan stonden de herten, maar hun massa valt in het niet bij die van het zoogdier dat de hele wereld op zijn kop gezet heeft: de mens. Die was goed voor 390 miljoen ton. Tel je daar al het vee, muizen en ratten bij op dan kom je uit op ruim eenmiljard ton!
“Ik hoop dat dit de mensheid met de neus op het feit drukt dat we er alles aan moeten doen om dieren in het wild te beschermen”, zegt Ron Milo van het Weizmanninstituut in Israël. Hij is er als hoeveelheidsbioloog van overtuigd dat aantallen een zesde zintuig voor de wereld vormen.
In 2018 schatte hij met collega’s de totale massa van alle leven op aarde. Daarna maakten ze een schatting van de massa van alle door de mens gemaakte objecten van auto’s tot gebouwen. Die was groter dan van de massa van alle leven op aarde bij elkaar. Ook maakte hij met collega’s een ruwe schatting van alle in het wild levende zoogdieren. Ze kwamen tot 14 miljoen ton, weer een fractie van alle leven op aarde.
Die zoogdierschatting hebben Milo en collega’s nu eens wat nauwkeuriger onderzocht door allerlei gegevens van 382 zoogdiersoorten te verzamelen en een zelflerend systeem te hulp te roepen. Ze kwamen dus uit op 22 miljoen ton voor in het wild levende zoogdieren, waarvan de top 10 40% uitmaakt (met herten dus op nr 1). Knaagdieren – zonder muizen en ratten die als door de mens ‘veroorzaakt’ worden gezien – komen op 7% en vleeseters op 3%.

Baleinwalvissen maken meer dan de helft van de zeezoogdiermassa uit. In aantallen winnen de vleermuizen, maar in massa komen ze maar tot 7%.

Koeien

Alle koeien bij elkaar komen op 420 miljoen ton, honden op rond 20 miljoen ton. De totale massa van huiskatten is ongeveer het dubbele van die van de Afrikaanse olifant. Kortom: de mens heeft inmiddels de wereld stevig naar zijn hand gezet (met alle destructieve gevolgen van dien).

Bron: Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.