Er valt meer uit vingerafdruk te halen

VingerafdrukPlusVingerafdrukken zijn al heel lang in gebruik om personen met daden te verbinden. Vooral de politie is een grootgebruiker. Volgens Simona Francese van de  Sheffield Hallam-universiteit is er veel meer met vingerafdrukken te doen dan nu wordt gedaan. Als je geen vingerafdruk van iemand in je bestand hebt, dan is die vrij waardeloos. Wat zit er bijvoorbeeld in die kleine voren tussen de afdrukken? Daarmee kan een massaspectrometer mee aan de slag.

Vingerafdrukken zijn gewild bij de politie, maar verliezen hun waarde als, bijvoorbeeld, die afdrukken niet in het archief zitten of als ze moeilijk ‘leesbaar’ zijn. Francese maakt gebruik van een massaspectrometer om er achter te komen wat er in de kleine ‘sporen’ van een vingerafdruk zit. Daartoe wordt de afdruk verdampt en in de massaspectrometer ‘ontleedt’ in de samenstellende bestanddelen. Een massaspectrometer maakt een spectrum op basis van de massa van deeltjes. Op die manier kun je, min of meer, de aanwezigheid van verschillende moleculen vaststellen.
“De informatie die we daar uit kunnen halen is heel divers”, zegt Francese. “Bijvoorbeeld als we zoeken naar eiwitten, kunnen we zeggen of het om een man of een vrouw gaat. We kunnen zeggen of iemand drugs gebruikt heeft of nog steeds gebruikt. We kunnen ook achterhalen wat iemand gegeten heeft.” Ik neem aan dat iemand dan zijn eten in zijn handen moet hebben gehad. Volgens Francese zijn dat allemaal dingen die iets zeggen over een, mogelijke, dader. Er worden nu proeven gedaan met de politie en volgens de onderzoekster zijn de resultaten zeer bemoedigend. “Betrouwbaarheid is heel belangrijk. Je praat over de levens van mensen, dus moet je er zeker van zijn over wat je zegt en deze technologie geeft die extra graad van betrouwbaarheid waar forensische onderzoekers naar op zoek zijn.”
Volgens politievertegenwoordiger Neil Denton is de methode een handzaam hulpmiddel bij forensisch onderzoek. Denton denkt dat de methode over een paar jaar in de rechtszaal zal worden gebruikt. En minpunt is dat de methode tamelijk prijzig is.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.