Nog een paar koude winters en dan…

Elfstedentocht 1963

De elfstedenwinter van 62/63 was extreem voor Nederlandse begrippen…

Het aardklimaat is een geweldig ingewikkeld systeem. Niets is wat het lijkt, zo lijkt het. Japanse onderzoekers hebben berekend aan de hand van klimaatmodellen dat het , smelten van het poolijs door de aardopwarming zou kunnen lijden tot strengere winters in Eurazië. Klimatologie begint zo langzamerhand kwantummechanische trekjes te krijgen….

Ander onderzoek, dan hebben we het vooral over berekeningen, zou aannemelijk hebben gemaakt dat een warmere Noordpool zou kunnen leiden tot koudere winters. De Japanners hebben nu berekend op basis van klimaatmodellen dat koudere winters twee keer zo vaak zullen (kunnen) voorkomen, alleen zal dat effect niet blijvend zijn.
De straalstroom is een voortdurende waaiende wind in de hogere luchtlagen die van west naar oost loopt en het weersysteem rond de poolcirkel laat circuleren. Warmere lucht boven de Noordpool dan normaal zou die straalstroom verzwakken, waardoor het koude weer de kans krijgt dieper naar het zuiden door te dringen. Bovendien blokkeren die noord/zuidwinden daarmee systemen die lange tijd op dezelfde plaats blijven in plaats van zich, zoals het ‘hoort’, in oostelijke richting te bewegen. Daardoor zouden koudere winters in centraal Eurazië twee keer zo waarschijnlijk zijn als nu.
Onderzoeker Masato Mori van de universiteit van Tokio en zijn medeonderzoekers besteedden hun aandacht vooral aan centraal Eurazië (Zuid-Rusland en Noord-China). Die verdubbeling zou daarom ook vooral op dat deel van Eurazië betrekking hebben. Het weer in West-Europa heeft ook met de straalstroom te maken en volgens Adam Scaife van het Britse weerkundige instituut zal de uitkomst ook gelden voor dit deel van de wereld, zij het misschien iets minder uitgesproken.
Mori c.s. onderzochten ook of dat effect blijvend zou zijn. Neen, kwamen ze tot de conclusie. Ergens in 2030 zal de Noordpool ’s zomers ijsvrij zijn, stelt Scaif (die niet aan het onderzoek heeft deelgenomen), en dat verandert de zaak. “Het belangrijkste is dat ze constateren dat uiteindelijk de aardopwarming zal winnen.” Dat klinkt of de (extreem) koude winters van de Japanners in 2030 of daaromtrent al weer verleden tijd zijn. Dan ga ik er maar even van uit dat de nog immer aarzelende wereld dan nog weinig heeft klaargespeeld om zijn hete adem af te ko(e)len…

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.