“Oceaan heeft grote invloed op aardopwarming”

Golfstromen 2,7 miljoen jaar geleden

De veranderingen van de golfstromen in de oceanen zou een belangrijke factor zijn gewijst bij de verijzing van de aarde zo’n 2,7 miljoen jaar geleden

De meeste zorgen rond de aardopwarming richten zich op de broeikasgassen die in de atmosfeer terechtkomen, maar vlak de rol van de oceaan niet uit. Onderzoekers van, onder meer, de Amerikaanse Rutgers-universiteit stellen dat verandering van de watercirculatie van de oceanen samenviel met een wereldwijde afkoeling en ijsgroei op het noordelijk halfrond. We praten dan wel over 2,7 miljoen jaar geleden. De onderzoekers denken dat het de effecten de watermassa op aarde op het klimaat minstens zo groot zijn geweest als andere mogelijke factoren als daling van het kooldioxidegehalte in de atmosfeer en de tectonische activiteit.

Die golfstroom transporteerde kooldioxide en warmte van de Atlantische Oceaan via de diepe waterlagen naar de Stille Zuidzee. Dat is zo’n beetje het beeld. Die verandering transformeerde het warme plioceen, met temperaturen twee tot drie graden boven de huidige, naar ijziger omstandigheden. De verandering van de golfstroom, denken de onderzoekers viel samen met de massale toename van gletsjers op noordelijk halfrond. Dat poolijs, redeneren ze, voorkwam warmteuitwisseling aan het wateroppervlak en dwong de stroom naar dieper water. Die beweging van de oceaan zou de oorzaak van de klimaatverandering zijn geweest, niet een grote verandering in kooldioxideconcentratie in de atmosfeer. Dan vraag ik me meteen af waar die ijsmassa dan zo ineens vandaan  kwam. Hebben we niet niet te maken met een kip/ei-verhaal?

De  bevindingen zijn gebaseerd op een bestudering ven oceaansedimenten van 2,5 tot 3,3 miljoen jaren geleden. Het onderzoek zou laten zien dat de warmteverdeling tussen de oceanen belangrijk is voor het aardklimaat. De onderzoekers kunnen niet zeggen hoe groot het effect is op het klimaat van koolstofoxide die in de oceaan ‘verdwijnt’. De laatste 200 jaar is er zo veel meer broeikasgas in de atmosfeer terechtgekomen dan in enige andere geologische periode in het bestaan van de aarde, dat de wisselwerking tussen koolstofdioxide, temperatuurveranderingen en watercirculatie wel tot grote veranderingen moet leiden, zo redeneren de onderzoekers. Ze geloven dat de andere loop van de oceaanstromingen verantwoordelijk is geweest voor de hoge temperaturen zo’n 3 miljoen jaar geleden, terwijl de kooldioxideconcentraties in de atmosfeer gelijk zouden zijn geweest aan de huidige en het twee tot drie graden warmer was dan nu. “We denken dat de veranderingen in het opslaan van warmte in de diepe oceaan net zo belangrijk is geweest voor de klimaatverandering als andere mogelijke oorzaken, zoals tectonische activiteit of een daling van het kooldioxidegehalte, en waarschijnlijk heeft geleid tot een van de grootste klimaatveranderingen in de afgelopen 30 miljoen jaar”, zegt onderzoekster Yair Rosenthal. Mwahh.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.