Londen cocaïnehoofdstad van Europa

Cocaïne voor kinderen

Cocaïne voor kinderen tegen kiespijn

Door het analyseren van het rioolwater in 42 Europese steden is het Europees centrum voor drugs en verslaving tot de conclusie gekomen dat Londen de stad is waar de meeste cocaïne wordt gebruikt. Ook in verschillende zuidelijke steden wordt stevig cocaïne gebruikt, maar ook ecstasy. Dat laatste roesmiddel lijkt toch vooral in de lage landen te worden gebruikt.
Het Londense afvalwater dat in een week in 2013 werd bemonsterd, bleek 711 mg benzoylecgonine, het bestanddeel van cocaïne waarop getest wordt, op 1000 personen te bevatten. Amsterdam kwam maar tot een ‘schamele’ 393 mg en het modieuze Milaan op 233 mg. Op een interactieve kaart kun je de meetresultaten van de test zien.
Alles bij elkaar lijkt het gebruik van roesmiddelen af te nemen na een piek in 2008. 11 van de 12 landen waar onderzoek gedaan is, melden een vermindering van het cocaïneverbruik. Dat kan niet anders dan nattevingerwerk zijn. Ook de metingen in rioolwater zijn weinig nauwkeurig. Die zijn toch voor een niet gering deel afhankelijk van de watertoevoer in het rioolsysteem en die fluctueert nogal.
Gewaarschuwd wordt wel voor het toenemend gebruik van ‘legale’ roesmiddelen zoals kruidmengsels of badzouten, die via het web verkocht worden. Die zouden een soortgelijk effect hebben als het aloude LSD. Naast de 170 bekende roesmiddelen constateert het onderzoekscentrum dat er 80 nieuwe op de markt zijn gekomen. Het constateert dan ook dat het drugsprobleem in Europa steeds ingewikkelder wordt. Er zijn gunstige ontwikkelingen, maar er duiken steeds weer nieuwe roesmiddelen op. Zo lijkt in Duitsland crystal meth steeds populairder te worden. In Duitsland blijkt ook hasj ook vaste voet aan de grond gekregen te hebben, met een verharding van de onderlinge bejegening (niks Peace, man). Het Bundeskriminalamt noteert dat er in 2013 145 000 druggerelateerde ‘handelsdelicten’ waren. Het hoogste aantal in vijf jaar.

Bron: der Spiegel 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.