“Uitlaatgassen kosten rijke landen € 570 mrd per jaar”

AutogekteEr wordt een heftige strijd gestreden tegen die sukkels die roken. Dat zou niet alleen slecht zijn voor die sukkels, maar ook voor de niet-rokende medemens. De strijd lijkt bijna gestreden. Over de vele negatieve aspecten van het monster auto hoort men deze antirookmagiërs over het algemeen niet. Toch heeft die Heilige Koe een verwoestend effect op de wereldgezondheid. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, een club van rijke landen, kosten auto’s die 34 landen jaarlijks € 570 miljard aan extra geld voor gezondheidszorg en vroegtijdige overlijdens als gevolg van luchtvervuiling afkomstig van het verkeer. China en India zouden samen ongeveer hetzelfde bedrag kwijt zijn.

Dat bedrag is geschat en het zou gaan om het geld dat overheden bereid zouden zijn om het vroegtijdig overlijden door luchtverontreiniging te voorkomen. Ik neem even aan dat de extra kosten voor de gezondheidszorg de reële kosten zijn. Volgens  Darby Jack van de Columbia-universiteit in New York, die zich toelegt op de invloed van het milieu op onze gezondheid, is zo’n schatting een goede manier om overheden tot beweging aan te zetten. “Dat is de taal die ze spreken. Als je dat goed doet heeft het effect.
Dieselmotoren zijn de grootste vervuilers. De OESO vindt het dan ook niet langer verantwoord dieselgebruik financieel te stimuleren. Het fietsgebruik en het gebruik van e-auto’s zouden moeten worden bevorderd, naast rekeningrijden. In China en India stijgt het aantal doden door luchtverontreiniging sterker dan het wereldgemiddelde. Auto’s zijn de afgelopen jaren wel steeds minder vervuilende geworden, maar die winst wordt razendsnel weggewassen door het toenemend gebruik, vooral in de snelgroeiende steden in China en India.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.