Trump krijgt steeds meer tegengas

Olieraffinaderij

Energiebranche maakt zich nauwelijks druk om klimaat

Tot nog maar een paar dagen geleden zag ik Trump de komende presidentsverkiezingen in de VS tegen de armzalige Jo Biden zonder problemen winnen, maar zijn kansen lijken razendsnel gekeerd. Niet alleen werkt hij zich in de nesten door de oorlog te verklaren aan de sociale media, maar ook de rechtelijke macht spreekt een woordje mee door allerlei milieuvervuilende maatregelen van Trump te blokkeren.
Zo hebben diverse federale rechtbanken een streep gezet door een aantal pogingen van Trump om de milieuwetgeving te versoepelen (verslechteren) met als argument dat ’s presidents regering daarmee faalt in de bescherming van het milieu en het klimaat. Rechters oordeelden dat de regering schade aan het milieu heeft genegeerd of gebagatelliseerd. Dan ging het over olie- en gascontracten, over kolenwinning en pijpleidingen.

Volgens het persbureau AP gaat het om meer dan twaalf grote zaken. De laatste gerechtelijke uitspraak ten nadele van de regering kwam gister. In beroep werd een vergunning afgewezen voor de aanleg van pijpleidingen die al door een lagere rechtbank in de prullenmand was gegooid.
“Veel van de beslissingen van de regering van Trump zijn aantoonbaar illegaal in sommige gevallen zelfs overduidelijk”, zegt rechtsgeleerde Mark Squillace van de universiteit van Colorado. “Die heeft een hoop zaken verloren.”
De opmerkelijkste uitspraken komen van districtsrechter Brian Morris die nog benoemd is door Obama, Trumps voorganger. Alleen al deze maand schrapte Morris diverse energiecontracten aangezien ze een gevaar opleverden voor de drinkwatervoorziening en/of de natuur. Hij verwees ook een groot programma voor de aanleg van pijpleidingen voor olie en gas naar de prullenmand die (teerzand)olie uit Canada moesten aanvoeren

Onaangedaan

Regeringswoordvoerders melden dat die gerechtelijke acties niets veranderen aan de wens van de regering om milieumaatregelen te versoepelen om banen te creĆ«ren en om belastinggeld te sparen. Dat soort argumenten wordt nooit aangehaald als het over het bouwen van een grensmuur gaat (of is dat een werkverschaffingsproject?). Woordvoerders van de fossiele sector stellen dat de groei van de energieproductie onder Trump een groot succes is, maar de vraag is natuurlijk in welk opzicht. Meer fossiele brandstoffen waar Trump op aanstuurt (hoezo klimaatverandering?) betekenen een versnelde aardopwarming met voor de mens desastreuze gevolgen. Het wordt tijd dat Trump verdwijnt voor ie nog meer schade kan aanrichten…

Bron: ABC News

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.