Grafeen helpt tegen darmziekte en stroboscoop tegen alzheimer(?)

Af en toe geloof je je ogen niet. Had ik net een verhaal gelezen hoe een ‘frekwentietherapie’ zou kunnen helpen tegen de ziekte van Alzheimer of ik kwam een verhaal tegen waarin beweerd wordt dat kwantumstippen gemaakt van grafeen het afweersysteem kunnen kalmeren. Dat is vooral van belang bij autoimmuunziektes, waarbij de afweer in een te hoge versnelling staat. Beide verhalen komen uit doorgaans zeer betrouwbare bronnen.
Kwantumstippen van grafeen zouden bij muisjes met colitis ulcerosa (een chronische darmontsteking), een autoimmuunziekte, hebben geholpen. De ziekte is nauw verwant aan de ziekte van Crohn. De grafeenkwantumstippen zouden de overreactie van het afweersysteem hebben getemperd, waardoor de darmontsteking verminderde evenals de weefselschade. Het lijkt er op alsof grafeen (ook) medische kwaliteiten heeft op het gebied van autoimmuumziektes en wellicht ook bij allergieën.
Tegen beide vormen van chronische darmontsteking is geen probaat middel voorhanden. Patiënten worden, onder meer, behandeld met afweeronderdrukkers of andere therapieën die gericht zijn op het afweersysteem, maar daarbij kan het middel erger zijn dan de kwaal.
Kyung-Sun Kang, directeur van het stamcelonderzoekscentrum in Soel (Zuid-Korea), legt uit dat die ziektes worden gekenmerkt door overactieve macrofagen en T-cellen (diverse typen afweercellen). “T-helpercellen produceren ontstekingveroorzakende cytokines bij colitis ulcerosa in de darmen.”

Uit eerder onderzoek was gebleken dat grafeen invloed heeft op het afweersysteem. Kang en grafeenonderzoeker Byung Hee Hong besloten de krachten in deze te bundelen en ontdekten dat grafeen die overactiviteit van T-cellen bij de muisjes met de chronische darmontsteking aan banden legt. Het grafeen zou er ook voor zorgen dat de macrofagen die betrokken zijn bij de ontstekingsreactie veranderden in een type dat de afweerreactie reguleert. Kang: “Grafeenkwantumstippen lijken een homeostatische balans te bewaren in het afweersysteem.”
Muisjes kregen grafeenkwantumstippen van zo’n 29 nm ingespoten in hun buikholte. Daardoor werd de overlevingskans van de zieke muisjes groter in vergelijking met onbehandelde muisjes. Ze vertoonden ook lagere spiegels van stoffen die kenmerkend zijn voor de ziekte en hadden ook minder last van een inkorting van de darmen (een ander kenmerk van de ziekte).

Cytokinestorm

Ook de cytokinestorm waarmee patiënten met die ziekte te maken hebben leek afgenomen. Zo bleek de interferon-γ-spiegel, de belangrijkste cytokine bij de darmziekte, in muisjes die de grafeenbehandeling kregen te zijn verlaagd. Dat was ook zo bij andere cytokines. Grafeen lijkt een middel dat in ieder geval de ernst van die chronische darmontsteking verlaagt.
De onderzoekers hebben daar nog geen verklaring voor. Mogelijk dat het iets heeft te maken met de anti-oxidatieve eiegnschappen van het materiaal. Het ‘medicijn’ is niet toxisch en verdwijnt op een natuurlijke wijze uit het lijf van de patiëntjes. Hong: “We hebben de dosis zelfs honderd keer de werkzame dosis verhoogd en alle muisjes overleefden dat. Op naar de klinische proeven zou ik zeggen.

Frekwentietherapie

Onderzoekers van het MIT in de VS rond Li-Huei Tsai zouden de hersentjes van proefdieren met alzheimer hebben verbeterd door die te beschijnen met led-licht op een frekwentie van veertig keer per sec (40 Hertz). Ook geluid met dezelfde frekwentie had dat effect.

Hersengolven zijn belangrijk voor de informatieverwerking. Voor alzheimer zijn vooral die met een frekwentie tussen 30 en 120 Hertz van belang. Het lijkt er op dat de afweercellen van de hersens, de microgliacellen, worden gestuurd door de hersengolven met alle gunstige gevolgen van dien. Tsai en haren gebruikten een stroboscoop om de effecten op de hersengolven van de proefdieren te bewerkstelligen.
De 40 Hertz-stimulering moedigden de microgliacellen aan de plaques op te ruimen en zorgden voor een lagere sterfte van de hersencellen. Ook hier is onduidelijk hoe dat komt, maar ook dit lijkt een weg om verder te bewandelen.

Bronnen: Quanta Magazine, physicsworld.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.