Waarom hebben we 5G nodig?

5GEr zijn mensen die bang zijn dat de nieuwe 5G-technologie voor mobiele communicatie hun gezondheid bedreigt. Waarschijnlijker is het gebruik van het mobiel zelf schadelijker voor hun gezondheid dan die technologie en de gebruikte frekwenties, maar er zitten meer aspecten aan de 5G-technologie die vraagtekens oproepen over het nut van de volgende ‘generatie’ telecommunicatietechnologie. 5G vreet veel meer energie dan 4G en bovendien zijn er bedenkingen over de veiligheid. In ieder geval zijn die zaken zorgelijk genoeg om je af te vragen wat we met die nog weer snellere technologie moeten. We zouden af moeten van dat domme groeidogma van economen als we onze zaken op orde willen krijgen…
5G kost veel meer energie dan 4G, de huidige technologie, moet ook het Zweedse netwerkbedrijf Ericsson toegeven. “5G-apparatuur verbruikt drie keer meer dan 4G-apparatuur en die toevoegen aan bestaande locaties (2G, 3G, 4G) leidt tot verdubbeling van het verbruik daarvan”, stelt energiespecialist Jean-Marc Jancovici. “Dat betekent ongeveer 10 TWu extra ofwel 2% van het landelijk energieverbruik (van Frankrijk; as).”
De netwerkbedrijven denken dat verbruik toch laag te kunnen houden door kunstmatige intelligentie en door optimalisering van de infrastructuur. Nokia zegt 30% energie te kunnen besparen op zijn 5G-stations door koeling. De ‘slimme’ masten zouden alleen moeten functioneren als ze gebruikt worden. Ook zou op andere taken energie bezuinigd kunnen worden, meldt de Franse tak van Ericsson in L’usine nouvelle, maar hoe dan ook gaat 5G de maatschappij meer energie kosten dan 4G.

Daar komt nog eens bij dat de komst van 5G de verkoop van nieuwe telefoons zal aanwakkeren. Tel uit je winst en het klimaat is er zoet mee.

Veiligheid

Trump heeft in de VS Chinese technologie in de ban gedaan met verwijzing naar de onveiligheid van die technologie. Het valt niet uit te sluiten dat Huawei onder een hoedje samenspant met de Chinese overheid, maar het lijkt me toch niet heel waarschijnlijk. Huawei weet natuurlijk ook wel hoe het spel gespeeld wordt en het lijkt me echt stug dat dat bedrijf zo dom zou zijn als spion van Jinping Xi te dienen.

Volgens Jancovici wordt het netwerk kwetsbaarder voor aanvallen doordat de infrastructuur voor 5G meer toegangspunten heeft en daardoor gedecentraliseerder wordt. “Binnen enkele seconden kun je grote hoeveelheden gegevens van een organisatie stelen”, schrijft William Culbert van BeyondTrust in het Franse dagblad Les Echos. In oktober vorig jaar is er een zorgelijk rapport van de EU verschenen over dit onderwerp. Er zal nieuwe programmatuur en hulpapparatuur nodig zijn en dat brengt grote veiligheidsrisico’s met zich mee.
Daar staat tegenover dat binnen het 5G-protocol de aanmeldingsprocedure veiliger zou zijn en bedreigingen automatisch kunnen worden gedetecteerd. Bovendien zou de 5G-communicatie zelf moeilijker zijn te onderscheppen. Ook zou je met 5G een afgeschermd netwerk kunnen creëren binnen een bedrijf, bijvoorbeeld.
Er wordt verteld dat het 5G-netwerk ook het werk van de weervoorspellers lastiger zou kunnen maken of de digitale kloof zou kunnen vergroten. Voorlopig lijkt mij toch het teerste punt het energieverbruik te zijn al houdt de scribente van Futura-Sciences het er op dat 5G niet veel slechter is  voor gezondheid en voor het milieu dan 4G, maar ze zegt daar wel bij dat het wel afhangt hoe die technologie wordt gebruikt.

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.