China’s gevecht voor schonere lucht blijkt slecht voor het klimaat

kolencentrale in China (Hengshui)

China’s stroomopwekking leunt nog sterk op steenkool. Hier een kolencentrale in Hengshui in de provincie Hebei province. (foto: AFP)

China schijnt er in geslaagd te zijn de lucht boven China te ontdoen van veel zwaveldioxide en roet, maar dat succes heeft een keerzijde: het klimaat is de dupe. De aarde is daardoor 0,1°C warmer geworden, becijferden, ook Chinese,  onderzoekers. Daar komt nog eens bij dat het land zijn economische succes vooral stookt op kolen. De broeikasgasuitstoot is dan ook tussen 2006 en 2017 met 54% toegenomen. China zal er een extra harde dobber aan hebben om zijn klimaatdoelstellingen te halen.
Onderzoekers uit de VS en China gebruikten rekenmodellen om de gevolgen van het succes bij de terugdringing van luchtvervuiling als zwaveldioxide en roet op de klimaatverandering te kunnen berekenen. “Het economische succes van China de laatste decennia, heeft het gebruik van kolenopwekking doen toenemen”, zegt Yihuan Zheng van de Chinese academie voor milieuplanning. “Daarmee is China de grootste vervuiler van stoffen als zwaveldioxide en roet. Die hebben belangrijke gevolgen voor de volksgezondheid, zodat China drastische maatregelen heeft genomen om de uitstoot daarvan terug te dringen.” Met succes, zo blijkt.

Het vervelende is alleen dat zwaveldioxide en roet effect hebben op de instroom van zonne-energie. Zwaveldioxide heeft een belangrijke koelende werking. De stof weerkaatst zonlicht en wisselwerkt met vocht in de atmosfeer. Zheng: “Antropogeen (door de mens veroorzaakt; as) sulfaat zou verantwoordelijk zijn voor 76% van het koeleffect van antropogene aërosolen, gemiddeld zo’n 0,5°C in 2010. Roet daarentegen absorbeert warmte en warmte de aarde op.”

Tussen 2006 en 2017

Om het effect van het schoneluchtprogramma op het klimaat te kunnen berekenen bekeken de cijfers van de emissies van, met name, zwaveldioxide en roet tussen 2006 en 2017 en analyseerden die cijfers met behulp van van een geïntegreerd oceaan- en atmosfeerklimaatmodel. Ze gingen daarbij uit dat de reductie van de vervuiling zou worden voortgezet en dat het klimaatsysteem lineair genoeg is dat het effect van de veranderingen van de concentraties van vervuilende stoffen optelt bij andere effecten.

Die Chinese schoonmaakactie had geleid tot een verhoging van de temperatuur van het noordelijk halfrond van meer dan 0,1°C, zo rolde uit die analyse. Die schoonmaakactie had niet alleen in China effect maar ook elders. “Tussen 2006 en 2017 is de kooldioxideuitstoot van China met 54% toegenomen”, zegt medeonderzoeker Steven Davis van de universiteit van Californië in Irvine. “In die periode daalde de uitstoot van zwaveldioxide met 70%, van roet met 30% en organisch koolstof met 40%. Dat is vooral bereikt door die stoffen uit de afgassen te halen, maar niet de kooldioxide.”
Medeonderzoeker Ken Caldeira van het Carnegie-instituut stelt dat de schoonmaak grote effecten heeft op de volksgezondheid, al is dat minder goed voor het klimaat. “We hebben gezonde mensen nodig om het klimaatprobleem aan te pakken. We hoeven dan minder geld aan de zorg te betalen en hebben meer over voor nieuwe energietechnieken.” Schonere lucht met een kleine opwarming zou uiteindelijk gunstig voor het klimaat kunnen zijn, concludeert hij blijmoedig.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.