The Guardian stopt met advertenties van fossiele bedrijven

Guardian/ObserverDe Britse krant The Guardian heeft besloten niet langer advertenties te accepteren van olie- en gasbedrijven. Daarmee zou het het eerste grote nieuwsmedium in de wereld zijn die fossiele bedrijven weert van zijn advertentiepagina’s/-ruimte. Ik zou zeggen: neem alleen daarom al een abonnement op die krant.
De maatregel gaat onmiddellijk in. Het gaat om bedrijven die zich voornamelijk bezighouden met het winnen van gas, olie en kolen en andere fossiele brandstoffen. “Ons besluit is gebaseerd op de decennia durende pogingen van die bedrijfstak om klimaatacties van overheden te voorkomen”, liet de bedrijfsleiding van The Guardian weten. Volgens de krant is de strijd tegen de klimaatverandering de belangrijkste uitdaging van onze tijd. Dat wil het dagblad ook in zijn berichtgeving tot uiting laten komen.
Het vorig jaar kondigde hoofdredacteur Katharina Viner aan extra aandacht aan de klimaatverandering te besteden om de lezers te doordringen van de ernst van de situatie waarin de mensheid verkeert. De krant gebruikt dan ook liever ‘noodtoestand’ en ‘aardverhitting’ dan van de neutralere termen ‘klimaatverandering’ en ‘aardopwarming’. Het bedrijf rond de krant moet in 2030 klimaatneutraal zijn, dwz een netto-nuluitstoot van broeikasgassen hebben gerekend over de hele keten.
De krant neemt het besluit in een tijd die weinig florissant is voor de (gedrukte) media en voorlopig ziet het er niet naar uit dat die tijden beter worden. De inkomsten van de Guardian Media Group zijn voor 40% afkomstig uit advertenties. Het huidige besluit zal die situatie niet rooskleuriger maken.

Ecologische voetafdruk

De Guardian Media Group (GMG) wil nog niet zo ver gaan om alle producten met een grote ecologische voetafdruk, zoals auto’s en vleigvakanties, in de advertentionele ban te doen. Dat zou een te grote financiële aanslag zijn en kunnen leiden tot inkrimping van redacties. De GMG hoopt ook dat de beslissing andere adverteerders trekt.

Uiteraard zijn milieugroepen goed spreken over het besluit van de krant. Greenpeace laat weten het een monumentale en moedige beslissing te vinden. “Olie- en gasbedrijven komen nu in gezelschap van tabaksbedrijven als ondernemingen die de gezondheid en het welzijn schaden van iedereen op deze planeet”, zei Greenpeace-vertegenwoordiger Mel Evans.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.