Mens en (ki-)machine even geloofwaardig

ChatGPT

Veel mensen hebben ChatGPT al uitgeprobeerd (afb: schermafdruk ChatGPT)

Teksten op het wereldwijde web die door mensen zijn gemaakt of door ki-systemen zijn even geloofwaardig, vonden onderzoekers in Duitsland op basis van onderzoek onder zeshonderd (Engelstalige) internetters. Dat baart hen grote zorgen in een periode waarin mensen hun informatie alleen nog maar van het web halen.

“Ons onderzoek bracht iets echt verrassends aan het licht”, zegt Martin Huschens van de hogeschool in Mainz. “Ze waren even geloofwaardig, maar onze proefpersonen vonden dat de door ki gemaakte teksten helderder en aantrekkelijker waren, onafhankelijk van het gebruikte medium. Door ki gemaakte teksten kunnen desondanks nog steeds fouten en misvattingen bevatten.”
Dat baart de onderzoekers zorgen. “Machines weten niks, ze wegen”, zegt medeonderzoeker Franz Rothlauf van de Johannes Gutenberguniversiteit in Mainz. “We zullen machinaal gegenereerde inhoud vooral op de een of andere manier moeten controleren, anders kunnen de mensen verzinsel niet van waarheid onderscheiden.” Hij ziet hier ook een functie voor wetenschapscommunicatoren maar ook voor andere maatschappelijke organisaties en voor de overheid om de mensen bewust te maken van de (on)betrouwbaarheid van alles wat er op internet verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.