Een prik met schimmel om een akker te helen

Maïsveld behandeld met mycorrhizaschimmel

Maïsveld behandeld met mycorrhizaschimmel (afb: Univ. van Zürich)

In bodems van landbouwgrond huizen vele ziekteverwekkers. Daardoor dalen de opbrengsten. Nu lijkt het er op dat onderzoekers uit Zwitserland een onverdachte oplossing hebben gevonden: ent de akker in met een schimmel (een mycorrhizasoort). Geen extra (kunst)mest of bestrijdingsmiddelen maar een schimmel moet de akker helen. Daarmee zou de opbrengst van de (voorheen) zieke akker tot zo’n 40% toenemen, stellen de onderzoekers. Soms werkte de ‘prik’ echter helemaal niet of negatief. Dan blijkt die gezond te zijn.
Bestrijdingsmiddelen en (over)bemesting zijn slecht voor de soortenrijkdom en het milieu. Op zoek naar onverdachte vervangers kwamen de onderzoekers uit bij mycorrhiza-schimmels die in symbiose leven met plantenwortels. Ze hebben de schimmel uitgeprobeerd op 800 proefvelden, waar die voor het inzaaien van onder meer maïs met schimmel werden ‘ingeënt’.
“Mycorrhizaschimmels zorgden er op een kwart van de akkers voor dat de oogst 40% hoger was”, zegt Marcel van der Heijden van de universiteit van Zürich. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat op eenderde van de proefvelden de schimmelbehandeling niet tot oogstverhoging leidde en soms zelfs tot verlaging. De onderzoekers hadden daar vooralsnog geen verklaring voor.

Veel ziekteverwekkers

Ze onderzochten vervolgens de scheikundige, natuurkundige en biologische bodemsamenstelling en de soortenrijkdom van het mikroleven in de bodem en kwamen tot de conclusie dat de schimmelbehandeling vooral goed werkt als de bodem veel ziekteverwekkende schimmels bevat. “De mycorrhizaschimmels werken als een soort beschermlaag tegen ziekteverwekkers in de bodem”, zegt medeonderzoekster Stefanie Lutz. Als er maar weinig of geen ziekteverwekkers zijn dat werken die schimmels niet om maar een klein beetje.
Daarmee hebben de onderzoekersters voldaan aan de opdracht om uit te zoeken wanneer mycorrhizaschimmels moeten worden ingezet. “Met maar weinig indicatoren, voornamelijk bodemschimmels, kunnen we in negen van de tien keer goed voorspellen of een mycorrhizabehandeling zal werken”, zegt Klaus Schläppi van de universiteit van Bazel. De onderzoekers gaan nu kijken hoe je die schimmelbehandeling het beste op grote oppervlakken kunt uitvoeren.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.