Darmflora van invloed op ontstaan Alzheimer

C/EBPβ

Structuur transcriptiefactor C/EBPβ (afb: WikiMedia Commons)

Dat de darmflora invloed heeft op de hersens en het ontstaan van hersenziektes als Alzheimer was al bekend, maar onderzoekers hebben nu bij muisjes achterhaald hoe de samenstelling van die bacteriepopulatie in de darmen tot Alzheimer kan leiden. Betere voeding en daarmee een uitgebalanceerdere darmflorasamenstelling zou je hoofd langer gezond kunnen houden, lijkt de boodschap. Overigens gaat dit onderzoek over muisjes.
Onderzoek had al aangetoond dat Alzheimerpatiënten een andere darmflora hebben dan gezonde mensen. De samenstelling bij Alzheimerpatiënten is veel veel minder divers dan die bij gezonde mensen. Ook uit dierproeven kwam die relatie naar voren. Het hoe was niet duidelijk.
Uit eerder onderzoek van de schrijvers van het artikel in het blad Science was gebleken dat in neuronen de transcriptiefactor C/EBPβ, die verantwoordelijk is voor de aanmaak van het enzym aspargineendopeptidase (AEP), medeschuldig is aan de vorming eiwitplaques. Nu heeft een groep rond Chun Chen van de Emoryuniversiteit in de VS
uitgezocht of de signaalroute C/EBPβ/AEP ook iets te maken heeft met de samenstelling van de darmflora.

Daarvoor heb je natuurlijk weer speciaal gekweekte muismodellen nodig die Alzheimer krijgen op de gevorderde leeftijd van zo’n jaar. De onderzoekers vergeleken hun darmflora met die van gezonde (?) muisjes. Uit strontonderzoek bleek dat die tot een leeftijd van zes maanden weinig verschilden, maar als bij de Alzheimermuisjes de eerste verschijnselen optraden dan zagen de onderzoekers een, wat genoemd wordt, dysbiose ontstaan: het aantal van als negatief beoordeelde bacteriën neemt toe ten koste van de ‘gezonde’ bacteriën. De onderzoekers konden ook aantonen dat dat onevenwicht in de darmflora van de Alzheimermuisjes samenging met een toegenomen activiteit van de C/EBP/AEP-signaalroute.

‘Besmettelijk’

Vervolgens zochten ze ook uit of de toediening van ‘gezondere’ bacteriën effect had. In de natuur kunnen muizen die van elkaar overnemen en die toestand bootsten de onderzoekers in het lab na door jonge Alzheimerpatiëntjes in een hok te plaatsen met oudere gezonde muisjes of ouder soortgenoten met een dysbiotische darmflora. Die methode van darmfloraoverdracht zien de onderzoekers als alternatief voor een poeptransplantatie.

Het bleek dat het samengaan met de ouder Alzheimermuisjes de jongere eerder opzadelde met Alzheimer dan die samen mochten hokken met gezonde wilde muisjes. Opnieuw constateerden de onderzoekers dat het ontstaan van het onevenwicht in de darmflora samenging met een activering van de C/EBPβ/AEP-signaalroute.
Dat die signaalroute samenhangt met de darmflorasamenstelling bewezen ze door de Alzheimermuisjes met antibiotica te behandelen. Dat leverde een minder actieve signaalroute op. Hetzelfde gebeurde ook als de C/EBPβ/AEP-activiteit met een medicijn geblokkeerd werd.
Natuurlijk vinden de onderzoekers dat er meer onderzoek nodig is om te zien of het verhaal ook op gaat in mensen. Het onderzoek geeft volgens de onderzoekers in ieder geval de indicatie dat gezonde voeding de gezondheid van de damrflora kan beïnvloeden en daarmee het ontstaan van Alzheimer tegen gaat of inperkt.

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.