Goedkoop treinkaartje in Duitsland leidt nauwelijks tot minder autogebruik

DeutschlandticketHet goedkope treinkaartje in Duitsland, de Deutschlandticket, heeft het aantal ov-abonnementen met 10% doen toenemen, maar slechts bij 20% van die nieuwe abonnementen heeft dat geleid tot minder gebruik van de auto, zo blijkt uit onderzoek (pdf-bestand) van de TU München. Overigens loopt de aanbieding nog tot 2025 en is dit onderzoek alleen nog maar een voorlopig resultaat.

Het Deutschlandticket werd in mei van dit jaar ingevoerd. Daarmee kon je voor 49 euro per maand onbeperkt met het ov in Duitsland reizen (aanvankelijk was dat 9euro, overigens). Dat heeft (dus) weinig invloed op het autogebruik in Duitsland van autobezitters die ook al een ov-abonnement hadden. Hun autogebruik liep met 7% terug. Van alle mensen die aan het onderzoek hebben meegedaan en een Deutschlandticket hadden geboekt steeg het aandeel van het ov-gebruik met tussen de 5% en 7%.
Het grote succes van dat ov-abo zou in feite een marketingsucces zijn. “De eerste aanwijzingen tonen dat het aanzien van het ov in Duitsland is toegenomen en dat er stappen zijn gemaakt naar een duurzamere mobiliteit”, zegt onderzoeker Allister Loder. “Nu moet het ov-aanbod gauw worden uitgebreid om voor nog meer mensen nuttig te zijn.”

Voorlopig

Voorlopig is het Deutschlandticket er nog tot 2025 en wat er nu op tafel ligt is pas een eerste indruk. Er zal nog een balans moeten worden opgemaakt van de kosten en de baten van dit goedkope av-abonnement, waarbij nadrukkelijk ook de klimaateffecten worden betrokken en de vermindering van de auto-overlast. Misschien zou het daarbij ook handiger zijn het aantal proefpersonen wat op te hogen. Nu deden iets meer dan 500 Deutschlandticketgebruikers mee aan het onderzoek. Aan een aanvullend onderzoek op het web deden bijna duizend mensen mee.

Bron: idw-online.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.