“Landen doen veel te weinig om klimaatramp te voorkomen”

De aardopwarming in grafiek

Overheden en het bedrijfsleven zullen zich aanzienlijk meer moeten inspannen om de doelstellingen van het klimaatakkoord uit 2015 nog te halen. Dat stelt de milieuorganisatie van de VN, de UNEP, in een nieuw rapport. De huidige inspanningen zijn amper voldoende om eenderde van de doelstellingen te halen en als de VS zich terugtrekken zien de vooruitzichten er nog slechter uit, aldus de UNEP.
Vlak voor de aanvang van de klimaattop in het Duitse Bonn, van 6 tot 17 november, trekken de Verenigde Naties opnieuw aan de alarmbel in het achtste uitstootgatverslag (emission gap). De doelstellingen die in 2015 in de Franse hoofdstad zijn opgesteld en sindsdien al door zowat 200 landen zijn ondertekend, zijn met het huidige tempo niet haalbaar.
De ondertekenende landen spraken in Parijs af om de klimaatopwarming wereldwijd onder de 2°C te houden. Vrijwel direct werd die doelstelling met het voorgenomen scenario al door vele milieuorganisaties onhaalbaar geacht. Tot 2030 moet de uitstoot van klimaatbeïnvloedende gassen nog eens aanzienlijk omlaag. Voor de EU zou dat gaan om een daling van 40% ten opzichte van het Kyotoprotocolpeiljaar 1990. Maar dat wordt moeilijk, zegt UNEP.

Eenderde

Met alle inspanningen die de landen nu hebben beloofd te zullen leveren, vermindert de uitstoot in 2030 met amper een derde van de afgesproken doelstellingen. De maatregelen van de private sector zijn onvoldoende om die kloof te dichten. Het is ‘zeer waarschijnlijk’ dat de temperatuur in 2100 met 3°C zal gestegen zijn, verwacht de UNEP, “…en als de Verenigde Staten in 2020 inderdaad uit het akkoord van Parijs stappen, dan ziet het er nog slechter uit.”
De UNEP denkt dat de Parijs-doelstellingen nog wel haalbaar zijn, al moeten landen en andere actoren dan wel dringend snel een versnelling hoger schakelen. “Een jaar nadat het akkoord van Parijs in werking is getreden, zitten we nog altijd in een situatie waarin we niet genoeg doen om honderden miljoenen mensen te redden van een erbarmelijke toekomst”, stelt Erik Solheim, baas van de UNEP. “Dit is onacceptabel. Als we investeren in de juiste technologie, en de private sector daarbij betrekken, kunnen we de belofte die we onze kinderen hebben gemaakt nog altijd waarmaken. Maar dan moeten we wel nu handelen.”

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.