2013 rampjaar zonnesector Vlaanderen

zonnepanelenHet jaar 2013 was rampzalig voor de zonnepane-lensector. aldus Alex Polfliet, de voorzitter van PV-Vlaanderen, de sectorfederatie van zonnepanelen-leveranciers. Volgens voorlopige cijfers werden in het voorbije jaar 2681 zonnepanelen geplaatst, tegen rond 44 000 in 2012.
De daling is volgens Polfliet onder meer het gevolg van de herziening van het groenestroomcertificaat en de netvergoeding, die eind 2012 ingevoerd werd en pas eind november 2013 door het hof van beroep werd tegengehouden.
In 2011 werden zelfs 85 000 panelen geplaatst, een topjaar. “We weten niet wat het jaar 2014 zal brengen”, zegt Polfliet. “Het is niet omdat er geen netvergoeding meer is, dat het sowieso beter zal gaan. Er zijn bijvoorbeeld heel wat installateurs van zonnepanelen verdwenen, wat een effect zal hebben op de verkoop.”

Mogelijk is de eis dat nieuwbouwwoningen energiezuiniger moeten zijn dan de huidige een nieuwe impuls voor de sector. “Zonnepanelen zijn niet de enige optie, maar zijn zeker de gemakkelijkste en goedkoopste manier om zelf hernieuwbare energie op te wekken”, stelt Polfliet. Volgens hem is energie van zonnepanelen nu al goedkoper dan die uit het net, maar zonne-energie kampt volgens de preses met een slecht imago. De overheid kan helpen die te verbeteren, denkt hij. Volgens het Energiecentrum Nederland (ECN) gaat het in Nederland voorspoedig met de zonnesector met groeicijfers van boven de 100%, al is het absolute aandeel ervan altijd nog heel bescheiden (ongeveer 0,3% van de elektriciteitsproductie).

Bron: De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.