“Aardtemperatuur stijgt deze eeuw minstens 4 graden”

Steven Sherwood

Steven Sherwood

De gemiddelde temperatuur op aarde zal deze eeuw minstens met 4 graden toenemen als gevolg  van de uitstoot van broeikasgassen, mogelijk zelfs met meer dan 8 graden. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van de Australische universiteit van New South Wales in een artikel in het wetenschapsblad Nature. Volgens de onderzoekers is het klimaat gevoeliger voor de kooldioxideuitstoot dan tot nu toe aangenomen. De huidige klimaatmodellen gaan uit van te veel wolkenvorming, concluderen de Australiërs.

Het was tot nu toe steeds onduidelijk of wolkenvorming een positieve of negatieve invloed heeft op de temperatuur op het aardoppervlak. “Volgens ons onderzoek geven de klimaatmodellen niet de juiste processen die tot wolkenvorming leiden uitgaande van een verdubbeling van de kooldioxideconcentratie in vergelijking met de voorindustriële periode“, zegt  onderzoeker Steven Sherwood. “Als de processen in de klimaatmodellen naar waarheid zouden zijn dan blijkt de klimaatgevoeligheid veel groter te zijn. Eerder kwamen schattingen uit bij een verdubbeling van kooldioxide op 1,5 tot 5 graden. Volgens onze berekeningen is 3 tot 5 graden waarschijnlijker.”

Het verschil in de uitkomst van de berekeningen heeft, zoals gesteld, te maken met wolkenvorming. Water komt door verdamping in de atmosfeer terecht. Daar kan het wolken vormen door naar grote hoogte te stijgen (zo’n 15 km) of maar een paar kilometer stijgen en weer naar de aarde terugkeren zonder wolken te hebben gevormd.

Als de waterdamp maar een paar kilometer stijgt, kan dat de wolkenbedekking verminderen, doordat het damp onttrekt aan de hogere wolkenlagen. Dat gebeurt niet als waterdamp alleen/vooral in die hoge wolkvormingslagen voorkomt, is het verhaal van de onderzoekers. Volgens hen wordt het effect van waterdamp in de onderste lagen van de atmosfeer niet goed in de klimaatmodellen meegenomen. In die modellen zou net worden gedaan of alle waterdamp naar 15 km hoogte zou stijgen. Daardoor houden de klimaatmodellen te veel rekening met de weerkaatsing van het zonlicht op het wolkendek op grote hoogte en daarmee zou de uitkomst een lagere gevoeligheid voor de stijging van de kooldioxideconcentratie in de atmosfeer te zien geven, aldus redeneren de onderzoekers. Waarnemingen zouden hun gelijk bevestigen. Als de modellen worden gecorrigeerd voor die volgens de onderzoekers verkeerde interpretatie van de wolkenvorming, zouden de modellen cycli laten zien, waarbij waterdamp in een bredere laag in de atmosfeer terechtkomt, met als gevolg minder wolkenvorming en dus minder afscherming van zonnewarmte die op het aardoppervlak terechtkomt.

“Klimaatsceptici vinden het leuk er op te wijzen dat de klimaatmodellen fout zijn en wij zijn de eersten te erkennen dat ze niet perfect zijn. Wij vinden fouten die minder opwarming voorspellen en niet die meer voorspellen”, zegt Sherwood. “Stijgingen van deze omvang hebben grote gevolgen voor veel landen en voor de economie als we niet snel starten met het verminderen van de emissies.”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.