Muurvoer is slecht voor je geheugen

Juan Song

Juan Song (afb: univ. Noord-Carolina)

Het is natuurlijk algemeen bekend dat vettig snackbarvoer slecht voor je gezondheid is, maar dat dat je geheugen verstoort (en vrijwel onmiddellijk) kwam voor mij=as als een grote verrassing. Binnen slechts vier dagen werden hersencellen van de proefdiertjes (muisjes) in de de hippocampus overactief, waar hun herinneringen worden opgeslagen. Herstel met glucose kalmeerde de hersencellen. Vasten of dieetwijzigingen blijken de gezondheid van de hersenen te kunnen herstellen. Wat je eet heeft veel meer invloed op de hersenen dan we denken. Een nieuwe studie onthult hoe snackbarvoer het geheugencentrum van de hersenen herprogrammeert.
De onderzoeksters ontdekten dat een speciale groep hersencellen in de hippocampus, genaamd CCK-interneuronen, overactief wordt na een vetrijk dieet vanwege een verminderd vermogen van de hersenen om glucose (suiker) op te nemen. Deze overactiviteit verstoort de manier waarop de hippocampus gebeurtenissen verwerkt, zelfs na slechts een paar dagen vetrijk dieet.
Dit type dieet lijkt op typisch westers ‘muurvoer’: rijk aan verzadigd vet, zoals kaasburgers en friet. De ontdekking toonde ook aan dat een eiwit genaamd PKM2, dat reguleert hoe hersencellen energie gebruiken, een sleutelrol speelt bij dit probleem.
“We wisten dat voeding en metabolisme de gezondheid van de hersenen konden beïnvloeden, maar we hadden niet verwacht zo’n specifieke en kwetsbare groep hersencellen, CCK-interneuronen in de hippocampus, te vinden die direct verstoord werd door kortdurende blootstelling aan vetrijk dieet”,zegt onderzoekster Juan Song van de universiteit van Noord-Carolina. “Wat ons het meest verraste, was hoe snel deze cellen hun activiteit veranderden als reactie op een verminderde glucosebeschikbaarheid, en hoe deze verschuiving op zichzelf al voldoende was om het geheugen te beïnvloeden.”

Muisjes kregen een vetrijk dieet dat leek op vet muurvoer voordat ze met gedragstesten begonnen. Binnen vier dagen na het eten van een vetrijk dieet toonden de resultaten aan dat CCK-interneuronen in het geheugencentrum van de hersenen abnormaal actief werden. De resultaten suggereren dat vet eten de hersenen vrijwel direct kan beïnvloeden, ruim vóór het begin van gewichtstoename of diabetes.
Alzheimer?

Een vetrijk dieet, rijk aan verzadigde vetten, zou mogelijk kunnen leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer, aldus de studie. Het onderzoek toont ook aan dat het herstellen van de glucosespiegel in de hersenen daadwerkelijk overactieve neuronen kalmeerde en geheugenproblemen bij de muisjes oploste.

Uit het onderzoek bleek dat interventies zoals dieetaanpassingen of farmacologische benaderingen effectief kunnen zijn bij het behoud van de hersengezondheid bij overgewichtgerelateerde neurodegeneratie.
De onderzoeksters ontdekten dat dieetinterventies zoals perioden van vasten met onderbrekingen na een vetrijk dieet voldoende waren om CCK-interneuronen te normaliseren en het geheugen te verbeteren.
Song: “Wat we eten kan de hersengezondheid snel beïnvloeden en hoe vroege interventies, via vasten of medicijnen, het geheugen kunnen beschermen en het risico op cognitieve problemen op de lange termijn die verband houden met obesitas en stofwisselingsstoornissen kunnen verlagen.”
“Op de lange termijn zouden dergelijke strategieën kunnen helpen de groeiende last van Alzheimer, die verband houden met stofwisselingsstoornissen, te verminderen en een zorg te bieden die zowel het lichaam als de hersenen aanpakt.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.