Vitaminen niet bevorderlijk spiervermogen bij duurtraining

Gøran Paulsen

Gøran Paulsen

Hebben we net het verhaal achter de kiezen gekregen dat sommige vitaminen (antioxidanten) kanker bevorderen, nu weer een onderzoek dat zou uitwijzen dat vitamene C en E (beide antioxidanten) de effecten van fysieke oefeningen op de spieren, deels, teniet doen. Het ziet er niet best uit voor vitaminen…

Vitaminen worden veel gebruikt, omdat ze voor gezond gehouden worden, zeker in de sport. Onderzoeker Gøran Paulsen van het Noorse instituut voor sportwetenschap: “Onze resultaten laten zien dat vitamine C en E de effecten van duurtraining verminderden op de toename van mitochondriale eiwitten die nodig is om spiervermogen te verbeteren.” In de proef van 11 weken kregen de 54 proefpersonen of 1000 mg vitamine C en 235 mg vitamine E, overeenkomend met hoeveelheden die je in de winkel koopt, of ze kregen een placebo. Noch de proefpersonen noch de onderzoekers wisten wie wat kreeg. De proefpersonen doorliepen een duurtrainingsprogramma, dat voornamelijk bestond uit drie tot vier keer per week hardlopen. Er werden voor en na het programma spierbiopsies en bloedmonsters genomen.
Terwijl de vitaminesupplementen niet van invloed bleken op de maximale zuurstofopname of de resultaten van een 20 m-piepjestest bij de proefpersonen,  bleek alleen bij de vitamineloze proefpersonen de productie van spiermitochondriën te zijn gegroeid. De mitochondriën zijn de energiecentrales van de cel.
Volgens de Amerikaanse nationale gezondheidsdienst zouden de gebruikte vitaminendoses geen kwaad kunnen. Volgens Paulsen moeten we voorzichtig zijn met die doses, vooral als we met duurtraining bezig zijn. “We zullen meer onderzoek moeten doen naar het hoe en waardoor, maar we veronderstellen dat de vitaminen effect hebben op de expressie van bepaalde genen.”
Vroeger onderzoek had laten zien dat oefening leidt tot een hogere oxidantproductie van spieren. Die oxidanten spelen een rol bij het aanpassen van de spieren. Het is mogelijk dat hoge doses vitaminen C en E, antioxidanten, de oxidatieve stress verminderen en daarmee de ontwikkeling van de spieren verm(h)inderen, zo is de voorlopige uitleg.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.