Asfaltwegen zijn aanzienlijke milieuverpesters

AutogekteAuto’s zijn inefficiënte, ruimtevretende, dood en verderf zaaiende milieuverpesters (ook elektrische auto’s), maar wij doen net alsof een auto een eerste levensbehoefte is. Dat bewijst eens te meer dat de mens een totaal onredelijk (irrationeel) wezen is. Voor de heilige koe hebben we veel infrastructuur neergelegd. Het blijkt dat ook die wegen, met name de asfaltwegen, mede het milieu verzieken.
Niet alleen verpesten auto’s milieu, stadsbeeld en landschap, maar ook de (asfalt)wegen. Asfalt is als wegenmateriaal veruit favoriet, maar asfalt blijkt een belangrijke bron van luchtvervuiling. Het lijkt er zelfs op dat asfalt, waar het deeltjes in de atmosfeer betreft, het wint van de personen- en vrachtwagens. Asfalt is een aardolieproduct of iets soortgelijks. Het bevat allerlei soorten halfvluchtige organische componenten die in de lucht terecht komen en er is ook een hoop van.
Drew Gentner van de Yaleuniversiteit en medeonderzoekers testten twee typen vers wegasfalt en asfaltproducten die voor dakbedekking worden gebruikten en verwarmden die. Ze gingen uit van nieuw aangezien die meer stoffen zouden uitwasemen dan oud materiaal. Ze wilden zien hoe die emissies in de tijd veranderen.
De meeste uitstoot gaf wegasfalt bij een temperatuur van 140°C. Die verminderde met het dalen van de temperatuur, maar bij 60°C, een normale temperatuur voor asfalt in Los Angeles in de zomer, was de uitstoot aanzienlijk en bleef drie dagen achtereen constant. Dat zou er op wijzen dat asfalt langdurig de lucht kan verpesten, denken de onderzoekers.

Zon

Zonneschijn is ook belangrijk. Zelfs matig zonlicht verhoogt de uitstoot aanzienlijk, onafhankelijk van de temperatuur. De uitstoot bestaat uit kleine deeltjes (fijnstof) die slecht zijn voor onze gezondheid. Volgens de onderzoekers draagt asfalt daar vooral bij zonnig weer sterk aan bij.

De onderzoekers hebben geprobeerd een schatting te maken van de jaarlijkse uitstoot van asfalt in het zuidelijk deel van Californië. Asfalt zou dan verantwoordelijk zijn voor een 1000 tot 2500 ton fijnstof, autobrandstof (benzine en diesel) tussen de 900 en 1400 ton. Overigens verbleken die hoeveelheden vergeleken bij andere vluchtige producten zoals bestrijdingsmiddelen, coatings, lijmen, schoonmaak- en schoonheidsmiddelen. Daarvan wordt de bijdrage aan fijnstof geschat op tussen de 4500 en 9500 ton per jaar in Zuid-Californië. Overigens willen die cijfers niet zeggen dat asfalt een grotere milieuverpester is dan motorvoertuigen. Die stoten ook nog andere ongezonde stoffen de atmosfeer in zoals ozon of stikstofoxiden.

De vraag blijft hoe lang asfalt die stoffen blijft uitwasemen onder invloed van temperatuur en zonlicht. Volgens Gentner zijn de moleculen die uit asfalt ontsnappen groter dan die in de atmosfeer terechtkomen van, bijvoorbeeld, oplosmiddelen. Dat betekent dat het langer duurt voordat ze aan het asfalt kunnen ontsnappen. Er zijn alternatieven voor asfalt, maar de belangrijkste vraag is natuurlijk of we moeten doorgaan met die autodwaasheid…

Bron: Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.