Is zelfbeweger de nieuwe milieuramp?

ZelfbewegersOveral experimenteren autofabrikanten met zelfbewegers (zelfrijdende voertuigen). Die zouden het verkeer veiliger maken, maar het lijkt er op dan we een nieuwe milieuramp (de auto is daar een van) creëren. Volgens John Rich  van Ford is de levensduur van die voertuigen maar zo’n vier jaar. Nu is de gemiddelde levensduur van auto’s zo’n twaalf jaar. Die korte levensduur zou vooral te maken hebben met de andere manier waarop die zelfbewegers zullen worden gebruikt.

Rich legt aan TechCrunch uit dat zelfrijdende voertuigen zijn bedoeld om maximaal gebruikt te worden. “Nu staan auto’s een groot deel van de dag stil. Autonome voertuigen zouden, om rendabel te zijn, hele dagen moeten worden gebruikt”, stelt de Ford-man.
Hij denkt dat de zelfbewegers in eerste instantie niet door particulieren maar door bedrijven zullen worden gebruikt. Voor de Amerikaanse autofabrikant zijn vervoersbedrijven als Uber en Lyft de eerste aangewezen klanten. Dat betekent dat die zelfbewegers de levensduur zullen hebben van taxi’s en dan zou je over drie, vier jaar praten.

Erger

Het schijnt voor het milieu nog erger te worden, althans als het verhaal van Rich klopt. Dat intensieve gebruik maakt zelfbewegers ongeschikt voor elektriek. E-voertuigen hebben tijd nodig om op te laden en dat zou, in het ondernemingsmodel van Rich, zonde van het geld zijn.  Rich wijst ook op het energieverbruik in die zelfrijdende voertuigen als gevolg van alle elektronica die er op en aan hangt, inclusief het vertier voor de inzittenden. Dat zou de accu’s alleen maar sneller uitputten.

Rich is verbazingwekkend openhartig: zelfbewegers zijn niet goed voor het milieu (net zo min als zijn bestuurde voorgangers, trouwens). De oplossing is simpel (maar ongehoord in politieke kringen). Het wordt tijd dat we een einde gaan maken aan de sprinkhanenplaag die autodom heet: goed voor het klimaat én goed voor onze gezondheid (geesteijk en lichamelijk). Met roken is dat ook (bijna) gelukt: weg met de auto!

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.