“Belasting op vlees voor een gezonder klimaat onvermijdelijk”

Mediterraan dieet

Veel fruit, granen en vis en weinig vlees, zo slechts is een mediterraan dieet toch niet?

Als we geen vlees meer zouden eten, dan komen we al een heel eind op weg naar de, te lage, Parijse doelstellingen teneinde het klimaat gezond te houden. In een studie van de organisatie FAIRR voor investeerders stellen specialisten dat  aan belasting op vlees niet valt te ontkomen.

De veeteelt veroorzaakt wereldwijd 15% van de uitstoot van alle broeikasgassen en de vleesconsumptie neemt op wereldschaal toe. De klimaatverandering kan alleen vermeden worden als deze ontwikkeling radicaal wordt omgebogen. De veeteelt draagt ook bij aan de watervervuiling en aan de antibioticacrisis door overmatig preventief (!) gebruik van deze antibacteriemiddelen.
Een nieuwe analyse van investeerdersnetwerk Fairr (Farm Animal Investment Risk and Return) argumenteert dat vlees nu dezelfde weg opgaat als tabak, koolstofuitstoot en suiker: een strafheffing op schadelijke producten om de consumptie ervan te verminderen. In Duitsland, Denemarken en Zweden zijn vleestaksen al in het parlement besproken, de Chinese overheid liet vorig jaar de aanbevolen maximale vleesconsumptie 45%t zakken.

Vetzucht

“Als beleidsmakers de ware kosten van menselijke epidemieën als vetzucht, suikerziekte en kanker willen dekken en daarnaast ook het dubbele probleem van de klimaatverandering en de weerstand tegen antibiotica willen aanpakken, is een verschuiving van subsidiëring naar belasting van de vleesindustrie onvermijdelijk”, zegt Jeremy Coller, oprichter van Fairr en hoofd investeringen bij vermogensbank Coller Capital. “Investeerders met een langetermijnvisie moeten zich daar op voorbereiden.”
Maria Lettini, directeur van Fairr: “Nu de toepassing van het klimaatakkoord van Parijs zijn beloop kent, zullen we regeringsinitiatieven zien die erop gericht zijn de milieu-impact van de veeteeltsector te verminderen. Vermoedelijk zien we een vorm van vleestaks binnen de vijf tot tien jaar opduiken.”
Landen voeren strafheffingen in als er eensgezindheid bestaat over de schade die een bepaald product veroorzaakt. Vandaag belasten al meer dan 180 landen tabak, meer dan 60 doen dat met koolstofuitstoot en minstens 25 landen belasten suiker. De eerste wereldwijde analyse van zo’n vleestaks dateert van vorig jaar en stelde dat een heffing van 40% op rundvlees, 20% op zuivel en 8,5% op kip elk jaar 500 000 levens zou sparen en de klimaatopwarming ook zou afremmen.In Denemarken ligt al een wetsvoorstel op tafel om per kilogram vlees een taks van 2,30 euro in te voeren.
Vaak wordt die vleestaks als politiek onmogelijk beschouwd, maar onderzoek van denktank Chatham House in 2015 wees uit dat zo’n belasting minder onverteerbaar is voor consumenten dan overheden geneigd zijn te denken. Uit het onderzoek bleek voorts dat mensen verwachten dat overheden de leiding nemen in zaken die de wereld verbeteren, maar dat het bewustzijn over de schade die de veeteelt berokkent laag is. Nu nog een strafheffing op auto’s en dan hebben we Parijs in de zak… Zo ingewikkeld is het allemaal niet.

Bron: De Morgen

2 thoughts on ““Belasting op vlees voor een gezonder klimaat onvermijdelijk”

  1. Ik heb eens gezien in de documentaire “Cowspiracy” dat alle veeteelt maarliefst 50% vd broeikasgassen veroorzaakt. Wie heeft er nou gelijk? Dat is nogal een groot verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.