Onze beelddatahonger vreet energie

Internet-der-dingen

De koelkast bestelt melk bij Appie en wij kijken ondertussen naar een film…

Wat eet meer energie: direct tv kijken of via internet? Het antwoord schijnt niet zo makkelijk te geven te zijn. Informatici van de universiteit van Lancaster hebben een poging gewaagd. Wat ze constateerden, maar dat kan geen verrassing zijn, is dat internet als medium om video’s te bekijken (of dat nu reguliere of uitgestelde tv-programma’s zijn of videodiensten) aanzienlijk aan belang aan belang heeft gewonnen. Ze denken dat dat niet bepaald gunstig voor ons energieverbruik is en dus ook niet voor het milieu en daar valt wat aan te doen….
De onderzoekers telden maar liefst 66 verschillende kijkmogelijkheden (apparaten): ‘slimme’ tv’s, computers, telefoons, usb-modems enz. Vervolgens hielden ze een maand de kijkgewoontes bij van (maar; as) twintig proefpersonen in negen Britse huishoudens. Niet bepaald een grootschalig onderzoek, maar beter dan geen.
Het internetverkeer is de laatste jaren zo gemiddeld meet 20% per jaar gegroeid. Videodiensten maken ongeveer de helft daarvan uit. Dat is een punt van zorg want het overbrengen van gegevens kost (veel) energie en energieopwekking heeft negatieve gevolgen voor het/ons milieu.
“Onze bevinding is, en dat is in overeenstemming met de cijfers uit de VS en het VK, dat de kijker zich steeds meer op internet richt”, zegt promovenda Kelly Widdicks. In alle huishoudens werden dagelijks video in enigerlei vorm via het web bekeken. Die waren samen goed voor driekwart van de gegevensoverdracht. Telefoons kwamen het meeste voor, de spelcomputers vraten de meeste energie, gevolgd door de dongels (usb-modems).
De twintig keken het meest naar YouTube-filmpjes (de helft van de totale kijktijd). YouTube is vooral populair onder de jongeren (geen verrassing). Vervolgens kwamen de videodiensten zoals Netflix en TV Player, daarna de video’s die via sociale media werden uitgewisseld.

De onderzoekers tekenen aan dat de proefpersonen vaak de hoogste resoluties gebruikten, die ook de meeste energie kosten. Ook keken de gezinsleden vaak naar andere programma’s/video’s, hetgeen het energieverbruik ook niet ten goed komt.

Verspilling

De onderzoekers kwamen nogal wat verspillende praktijken tegen. Sommige proefpersonen gebruikten YouTube voor achtergrondmuziek, zonder naar de filmpjes te kijken. Anderen keken zonder er genoegen aan te beleven. Ook keken proefpersonen vaak direct en namen niet de moeite het bestand binnen te halen of de dvd op te zoeken. Gemak dient de mens (niet dus), zoiets.

De onderzoekers geven een aantal suggesties mee om het energieverbruik (en daarmee de milieugevolgen) van de nieuwe kijkgewoonten te verminderen. Er zouden functies moeten worden ontwikkeld om de kijkers aan te sporen een minder energieverspillende vorm van kijken te gebruiken. Ook zouden de diensten en sociale media gespitst moeten zijn het energieverbruik van hun diensten zo laag mogelijk te houden. De onderzoekers vinden ook dat de politiek zich meer bezig moet houden met de energie- en milieukosten van (sneller) internet. Kijken tot je erbij neervalt zou moeten worden ontraden. “Als comazuipen slecht voor de gezondheid is waardan niet comakijken?, stellen ze.

Opmerkelijk is dat de onderzoekers ook het instellen van een datalimiet zien als wapen tegen de immer groeiende gegevensstroom. Ze beseffen wel degelijk dat dat in gaat tegen het idee van de netneutraliteit. “Daar staan we helemaal achter maar we moeten een limiet overwegen voor het grotere goed: duurzaamheid”, zegt medeonderzoeker Mike Hazas. “Dat zou bij alle videodiensten van toepassing moeten zijn: Netflix, YouTube en de rest.” “Het wordt tijd dat we er wat aan gaan doen te beginnen met het onduurzame traject van deze gegevenshonger”, vult Widdicks aan.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.