Je hebt je nachtrust nodig om de troep in je hersens op te ruimen

Middagdutje

Tijdens je slaap wordt de rotzooi in je hersens opgeruimd, maar dat werkt, schijnt het, alleen ’s nachts (afb: Futura-Siences)

Geen wonder dat het met de mediterrane volkeren zo slecht gaat. Die geven zich vaak over aan middagdutjes en volgens onderzoeksters zijn middagdutjes niet goed voor je hersens..
Elke wordt het een warboel in je hersens. Die rotzooi wordt ’s nachts door je glymfatische systeem opgeruimd. Het lijkt er nu op dat dat systeem niet graag overdag werkt, tijdens middagdutjes, bijvoorbeeld. “Het functioneren van het systeem is niet alleen gebaseerd op slapen of waken, maar ook op de dagritmes die worden bepaald door de biologische klok”, zegt Maiken Nedergaard van de universiteit van Kopenhagen.
De onderzoeksters verdoofden muisjes in de periodes dat ze hoorden te slapen (overdag; ik wist het niet maar het zijn kennelijk nachtdieren). Ze bekeken hoe hun glymfatische systeem werkte tijdens periodes waarin ze slapen. Ze constateerden dat het glymfatische systeem werkt in periodes waarin het dier wordt geacht te slapen (bij muisjes dus overdag).
Voor mensen is de nacht de tijd om te slapen. Het is al eerder aangetoond dat verstoorde slaap leidt tot slechter werk van het glymfatische systeem. Daardoor verzamelen zich giftige eiwitten in de hersens.

Volgens Nedergaard lijken de resultaten van het onderzoek er op te wijzen dat mensen die overdag slaap proberen in te halen of die ’s nachts werken een vergroot risico hebben om hersenziektes zoals Alzheimer te ontwikkelen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.