Exxon in New York aangeklaagd als klimaatbederver

Exxon-raffinaderij

Een Exxon-raffinaderij in Egypte (afb: Exxon)

Het Amerikaanse oliebedrijf Exxon wordt in New York aangeklaagd vanwege het bewust verdoezelen van de uitwerking van zijn producten op het klimaat. Het lijkt er op dat dit het eerste proces is waar de fossielebrandstofindustrie zich moet verantwoorden voor zijn houding tegenover klimaatverandering.
Oliemaatschappijen wisten al tientallen jaren dat hun producten, met name de brandstoffen, alles behalve goed waren voor het klimaat. Aanvankelijk hebben ze het verband tussen fossiele brandstoffen en klimaatverandering ontkend of op zijn minst gebagatelliseerd. Nu gaat het OM van de staat New York voor de rechtbank proberen aan te tonen dat Exxon het publiek, beleggers en de politiek willens en wetens heeft misleid met, onder meer, pseudoinformatie, Daardoor hebben ze hun vieze zaakjes ongehinderd kunnen voortzetten (evenals andere oliebedrijven zoals Shell, Total, BP enz.).
“Investeerders waren bezorgd over de klimaatgevolgen en wilden informatie”, zei OM-vertegenwoordiger Kevin Wallace on zijn openingspleidooi. “Exxon heeft veel verklaringen afgelegd, maar ze waren waar noch correct.” De schade voor de beleggers zou tussen de 416 miljoen en 1,16 miljard bedragen.

Advertentie

Nog in 1997 plaatste Exxon een advertentie in de New York Times met als tekst: De wetenschap kan niet met zekerheid zeggen of en hoe sterk de temperaturen stijgen. Welke rol de door de mens veroorzaakte broeikasgassen in de aardopwarming speelt is onbekend. Een voorbeeld van de onzin die Exxon (en andere oliebedrijven) over de klimaatverandering in omloop brachten.

De advocaat van Exxon Ted Wells weersprak (uiteraard) de aantijging. Die zou politiek gemotiveerd zijn. Het bedrijf heeft weliswaar twee manieren gebruikt om de financiĆ«le risico’s van de klimaatverandering te berekenen, maar het zou niet de bedoeling geweest zijn de beleggers te misleiden. Die twee methodes dienden twee doelen: de een om de energieprijzen en de energievraag te voorspellen, de ander om te investeringsbehoefte te bepalen.
In 2015 schreven journalisten dat Exxon wist dat zijn ondernemingsmodel de klimaatverandering bevordert. Uiteraard was Exxon het daar niet mee eens. Onderzoekers van Harvard bevestigden in 2017 de bevindingen van de journalisten. In mei werd die conclusie nog eens bevestigd.

Dat Exxon drommels goed wist wat er aan de hand was blijkt uit de cijfers die het concern sedert 1982 bijhield van de kooldioxideconcentraties in de atmosfeer en die aardig overeenkomen met meetwaarden. Ook wat de aardopwarming betreft waren de medewerkers van Exxon adekwaat. Kortom, het bedrijf wist van de hoed en de rand, maar speelde naar buiten de vermoorde onschuld.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.