Huidige aardopwarming snelste in 2000 jaar

IJs- en Tropentijden

De aarde is de afgelopen jaar nog nooit zo snel opgewarmd en de temperaturen ook hoger dan de voorbije twintig eeuwen. (afb: univ. van Bern)

In afwijking van eerdere periodes van aardopwarming en -afkoeling vindt de huidige klimaatverandering over heel de aardbol plaats. Bovendien is het tempo waarop het klimaat verandert hoger dan in de afgelopen tweeduizend jaar evenals de temperaturen, zo blijkt uit een studie van onderzoekers van de universiteit van Bern (Zwi).
Hoogstwaarschijnlijk weet je nog dat er zo rond de zeventiende eeuw een kleine ijstijd heeft plaatsgevonden. Bekend zijn de winterlandschappen van Hendrick Avercamp.  Niet alleen schilders getuigden van die koudeperiode, maar die werd nog eens onderschreven door jaarringen van bomen. Er zijn ook reconstructies van zo’n periode in Noord-Amerika (700 tot 1400). Er werd altijd aangenomen dat die periodes mondiaal waren maar een groep onderzoekers rond Rahphael Neukom van de universiteit van Bern ontdekte een heel ander beeld. De laatste tweeduizend jaar zouden de tropen- en ijstijden niet over de hele wereld hebben plaatsgevonden.
Die afwijkingen zou vooral te maken hebben met willekeurige fluctuaties. Andere externe factoren zoals vulkaan- of zonneactiviteit zouden niet sterk genoeg zijn om die periodes van uitzonderlijke kou of warmte over de hele wereld te verklaren die decennia aanhielden, soms zelfs eeuwen.
Voor hun onderzoek naar vijf klimaatperiodes in het preïndustriele tijdperk gebruikten de onderzoekers de gegevens van de PAGES-databank met klimaatgegevens van de laatste tweeduizend jaar. De gegevens werden met zes verschillende statistische methodes doorgespit. Niet alleen werden temperaturen berekend, maar ook waarschijnlijkheden van periodes van uitzonderlijke warmte of kou. Geen van de bestudeerde periodes leverde een samenhangend beeld op. “De maximum- en minimumtemperaturen weken in de ruimte verdeeld nogal sterk af”, zegt Neukom. Het is dan ook lastig om een generaal klimaatbeeld van de middeleeuwen te schetsen.

De warmste

Het onderzoek van Neukom en de zijnen vormde een trits met nog twee andere studies: https://www.nature.com/articles/s41561-019-0400-0 en
https://www.nature.com/articles/s41561-019-0402-y. Daaruit blijkt dat de periode in de 20ste en 21ste eeuw de warmste is in de afgelopen tweeduizend jaar en dat over meer dan 98% van het aardoppervlak. Dat zou maar weer eens een bewijs zijn dat de huidige klimaatverandering geen gevolg is van willekeurige klimaatveranderingen maar wordt veroorzaakt door menselijke activiteit (uitstoot van broeikasgassen).
Nu is ook uitgevogeld, en dat zou nieuw zijn, dat de temperaturen in de 20ste eeuw hoger zijn dan de afgelopen tweeduizend jaar, maar ook dat dit klimaatverschijnsel over de hele wereld speelt. En dat de snelheid van opwarming in de voorafgaande tweeduizend jaar niet is vertoond.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.