Het levenselixer bestaat toch (niet?): gluthathion

N-acetylcysteïne

NAC is volop te koop

Dood gaan is vervelend. De weg daarheen is geplaveid met ziektes en aftakeling. Al vele eeuwen is de mens op zoek naar een middel tegen de kwaal die ouderdom heet, op zoek naar het levenselixer. Onderzoekers hebben iets gevonden wat daar daar wel wat van weg zou kunnen hebben: glutathion. Glutathion is een natuurlijke stof die zorgt dat cellen tegen een stootje bestand zijn, maar gaandeweg de jaren minder wordt aangemaakt. Dat heeft iets met NAC te maken, niet de voetbalclub uit Breda, maar N-acetylcysteïne. Overigens ging het hier vooralsnog maar om proeven met kweken van levercellen van ratten.
Glutathion is een tripeptide bestaand uit drie aminozuren en een van de belangrijkste antioxidanten in ons lichaam. Zonder zuurstof kunnen we niet, maar zuurstof maakt ook veel kapot in ons lijf! Met het stijgen der jaren neemt de productie van de driepeptide in ons lijf af (ook van andere zoogdieren, overigens) en daarmee de weerstand van cellen tegen wat heet oxidatieve stress.
NAC (N-acetylcysteïne) is een, ook natuurlijke, stof die onder meer gebruikt wordt bij de neutralisering van een overdosis paracetamol. Volgens de onderzoekers van de universiteit van Oregon zou NAC al bij veel kleinere doseringen dan die bij ontgifting worden gebruikt, kunnen helpen de glutathionspiegel op peil te houden. Het verval van die natuurlijke ontgiftingssystemen in ons lichaam zouden volgens hen in verband staan met hart- en vaatziektes, suikerziekte en kanker.

“We kennen al enige tijd het belang van glutathion als sterke antioxidant”, zegt onderzoeker Tory Hagen. “In deze studie leerden we dat cellen van jongere ratten veel resistenter zijn tegen stress dan van oudere dieren. Bij de cellen van jonge dieren leidt stress niet tot een snelle vermindering van glutathion. Bij de cellen van oudere dieren onstaat door stress een snelle vermindering van glutathion en die oudere cellen gingen door stress twee keer zo vaak dood als de jonge cellen. Behandeling met NAC zorgde voor stijging van de glutathionspiegel in de oudere cellen en verminderde het afsterven van de cellen.”

Vitamine K3

Bij dit onderzoek keken de wetenschappers naar het verschil in weerstand tegen giftige stoffen tussen jonge en oudere cellen van ratten. Ze gebruikten als ‘gif’ menadion (vitamine K3) en lieten dat los op levercelkweken van jongere (vier tot zes maanden) en van oudere ratten (24 tot 26 maanden). Zoals al verklapt daalde de glutathionspiegel bij de jongere cellen door die stress aanzienlijk minder dan bij oudere: bij jongere cellen nooit meer dan 35% onder normaal niveau, bij oudere wel tot 10% van het normale peil.
NAC pept de stofwisselingsfunctie van glutathion op, maar ook de aanmaak ervan. NAC wordt, zoals gezegd, ook gebruikt bij het ontgiften van een overdosis aan medicijnen, zware metalen e.d. Het middel wordt als zeer veilig beschouwd, zelfs bij hoge doses. Bij veel lagere doses zou het, volgens de onderzoekers, kunnen helpen de glutathionspiegel op peil te houden en zo de weerstand tegen oxidatieve stress.

Hagen: “Ik ben optimistisch dat NAC een rol zal kunnen spelen om weerstand tegen stress op peil te houden als we ouder worden.” Hij denkt ook dat een hogere glutathionspiegel, veroorzaakt door NAC, kan helpen tegen giftige eigenschappen van sommige medicijnen, van chemotherapie e.d. “NAC voorkomt en zou kunnen helpen de ontgifting in cellen op peil te houden.”
Dat is allemaal goed en wel, maar dat is voorlopig alleen nog maar aangetoond bij levercellen. Werkt dat ook zo in hele organismes? Voorlopig zullen we de resultaten van dierproeven nog eerst moeten afwachten en dan kunnen we in klinische proeven bekijken of NAC ook werkt bij mensen. Het levenselixer ligt nog even niet in de winkel.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.