Koolzaad minstens zo’n goede eiwitbron als soja

sojavelden

Er verdwijnt nogal wat tropisch regenwoud voor de verbouwing van soja

Koolzaad is volgens recent onderzoek een goed vervangingsmiddel van soja als voedingsbron voor eiwitten. Die eiwitten kunnen worden gewonnen uit de bijproducten van de productie van koolzaadolie. De verbouwing van soja wordt nogal eens in verband gebracht met het verdwijnen van grote stukken tropisch regenwoud.
Voor een gezond dieet hebben mensen eiwitten nodig. Die bevatten essentiĆ«le aminozuren die ons lichaam niet kunnen aanmaken. Vlees en vis zijn belangrijke eiwitbronnen, maar daaraan kleven nogal problemen wat milieu, klimaat en dierbehandeling betreft. “Soja wordt algemeen beschouwd als beste (plantaardige; as) eiwitbron”, zegt Gabriele Stangl van de Martin Lutheruniversiteit in Halle-Wittenberg (D). Daarnaast bevat koolzaad ook andere stoffen die goed voor de gezondheid van mensen zijn.

De onderzoeksters bekeken of koolzaad een goed alternatief voor soja zou kunnen zijn als eiwitbron. Stangl: “Tot nu toe zijn er maar weinig gegevens bekend over de eiwitopname uit koolzaad door mensen.” Vergeleken bij soja heeft koolzaad nog andere voordelen. Het wordt al geteeld in Europa (staat in het persbericht; bedoeld is waarschijnlijk dicht bij de verbruiker; as) en de eiwitrijke bijproducten van de oliewinning zouden als ingrediĆ«nten voor nieuwe voedingsmiddelen kunnen zijn. Nu worden die nog voor veevoer gebruikt. Dar laatste klinkt niet fijn, want wat eet het vee dan? Soja?
In een proefopzet met twintig vrijwilligers bekeken de onderzoeksters het effect van de eiwitten in soja en koolzaad op de menselijke stofwisseling. Die moesten vooraf aangeven hoe hun menu de laatste dagen ervoor was geweest. Vervolgens kregen ze een speciaal bereid maal te eten op drie verschillende dagen: pasta met tomatensaus (met of zonder toegevoegd eiwit van of soja of koolzaad). Na elk maal werd gedurende zes uur regelmatig bloed afgenomen. “Daardoor waren we in staat de directe reactie van de stofwisseling van de deelnemers te kunnen meten”, zegt Stangl.

Vergelijkbaar

Uit het onderzoek kwam naar voren dat koolzaad en soja als eiwitbron vergelijkbaar waren, zowel wat de stofwisseling betreft als de risicofactoren voor hart- en vaatziektes. “Koolzaad veroorzaakte een iets betere insulinerespons in het lichaam”, zegt medeonderzoekster Christin Volk. Daarnaast hadden de deelnemers na een maal met koolzaadeiwitten langer een verzadigd gevoel dan bij een sojamaal. Kortom: koolzaad is een zeer bruikbaar alternatief voor soja. Volk ziet nog wel een klein negatief puntje: “Koolzaadeiwit heeft, anders dan sojaeiwit, een mosterdsmaak.” Ze denkt dat koolzaad dan ook eerder geschikt is voor hartig voedsel dan voor zoetigheden…

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.