“Klimaatneutraal is een leugen. De uitstoot moet naar nul.”

Claudia Kemfert

Claudia Kemfert (afb: claudiakemfert.de)

“Toen ik adviseur van de bondsregering was zo’n vijftien jaar geleden vond ik dat het land klimaatneutraal moest worden in de overgang naar een duurzame wereld”, schrijft Claudia Kemfert in Nature. “Met die wereld steeds verder weg heb ik mijn mening veranderd. We moeten aan een koolstofuitstoot van nul in absolute termen, niet netto nul”, stelt ze in haar schrijven.”
Kemfert is momenteel verbonden aan het instituut voor economisch onderzoek in Berlijn. Ze stelt dat de term klimaatneutraliteit heeft geleid tot bezopen termen als ‘schone diesel’ of ‘schone steenkool’. “De term wordt gebruikt om schadelijk beleid groen te wassen. Het afvangen en opslaan van kooldioxide en de productie van ‘blauwe waterstof’ uit aardgas kunnen leiden tot de toename van het gebruik van fossiele brandstoffen”, schrijft ze.
Om af te komen van alle koolstofuitstoot moeten we volgens haar niet alleen af van fossiele brandstoffen maar ook van kernenergie. Het gebruik van biobrandstoffen en biomassa kan volgens haar leiden tot een hoger verbruik van energie, water en bestrijdingsmiddelen en de lucht verpesten.

We moeten omschakelen naar energiebronnen die volledig duurzaam zijn. Ze noemt wind, zon en aardwarmte, maar ook waterkracht (waaraan nogal wat haken en ogen kleven). “Cruciaal is de klimaatbijeenkomst COP26 in november in Glasgow. Die moet het groenwassen stoppen en een periode van echte klimaatbescherming inluiden.” Ik help het haar hopen.

Bron: Nature

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.