Hersenactiviteit van een stervende ’toont’ bewustzijn (?)

Gammagolven

Gammagolven zouden iets met bewustzijn te maken hebben (afb: WikiMedia Commons)

Kennelijk hebben onderzoekers in Amerika (Michigan, om wat nauwkeuriger te zijn) toestemming gekregen de hersenactiviteit te meten van comateuze patiënten die aan hartfalen overleden. Er was hersenactiviteit te meten die te maken zouden hebben met het bewustzijn van een stervend orgaan (???;as).
In bijnadoodervaringen komen bepaalde elementen vaak voor zoals wit licht, bezoeken van geliefden, stemmen, tunnels enzovoort. De vele overeenkomsten in die ervaringen doen de vraag rijzen wat daar aan ten grondslag ligt. Het lijkt er op dat het bewustzijn niet meteen verdwijnt als het hart stopt met kloppen.
Het onderzoek is een vervolg op een soortgelijk onderzoek bij dieren zo’n tien jaar geleden. Toen werden er ook gamma-activiteit gemeten als reactie op zuurstoftekort inde hersens doordat het hart niet meer werkte.

Nu waren de proefdieren vier mensen waarvan een elektroencefalogram werd opgenomen terwijl ze stierven doordat het hart stopte met kloppen. Alle vier waren comateus. De onderzoekers hadden, uiteraard, toestemming van de familie van de (opgegeven) patiënten gekregen.
Als de beademing stopte ging de hartslag omhoog bij twee van de vier samen een golf aan gamma-activiteit. Dat zou betekenen dat de snelste hersenactiviteit iets met het bewustzijn uitstaande heeft. De activiteit vond plaats in dat deel van de hersens dat met bewustzijn wordt geassocieerd, ergens achterin de hersens. Die plek wordt verbonden door diverse onderzoeken aan dromen, zichtbare hallucinaties bij epilepsie en de veranderde staat van bewustzijn.

De twee hadden eerder een herseninfarct gehad, maar niet tijdens het uur voor hun dood. De andere twee vertoonden geen versnelde hartslag bij het wegnemen van de beademing en andere ondersteuning. Ook gebeurde er niets bijzonders in hun hersens. Wat zegt zo’n onderzoek dan nog?

Onmogelijk

“Het was onmogelijk een verband te leggen tussen de neurale handtekeningen van het bewustzijn met de overeenkomende ervaring van de patiënten”, zegt Noesja Michailova. “Wat we vonden is toch wel opmerkelijk en geeft ons houvast voor begrip van het verborgen bewustzijn in stervende mensen.” Meer en breder onderzoek zou nodig zijn, maar ik vraag me af wat je met die kennis moet of het zou moeten zijn om achter de ‘materie’ van het al of niet verborgen bewustzijn te komen.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.