“We zitten al vast aan 1°C aardopwarming”

AardopwarmingZelfs als de mensheid er in zou slagen onmiddellijk alle uitstoot van broeikasgassen tot nul terug te brengen, dan zal de aardtemperatuur tegen het eind van deze eeuw toch nog met zo’n 1°C stijgen (het Amerikaanse persbericht spreekt, godbetert nog over graden Fahrenheit), stellen Thorsten Mauritsen van het Max Planckinstituut en Robert Pincus van de universiteit van Colorado (VS). Als we nog vijftien jaar doorgaan met uitstoten op het huidige niveau, dan wordt dat 1,5°C.
“Deze ‘vaste opwarming’ is belangrijk om politici te vertellen hoeveel tijd we nog hebben bij de huidige emissies voor we bepaalde drempels overschrijden”, zegt Pincus. “De doelstelling van 1,5°C raakt steeds verder uit beeld.” Dat ‘idealistische’ streefgetal is bij het afsluiten van het klimaatakkoord in Parijs eind 2015 genoemd, maar de aardopwarming zou zeker onder de 2°C moeten blijven eind deze eeuw, werd gesteld.
De nieuwe analyse is in zoverre opmerkelijk omdat die niet gebaseerd zou zijn op rekenmodellen, maar op waarnemingen. Daarbij zou rekening gehouden zijn met het vermogen van oceanen om kooldioxide op te nemen. Ook maakte het duo gebruik van gedetailleerde gegevens over het energieonevenwicht op aarde, het klimaatafhankelijke gedrag van fijnstof in de atmosfeer en andere factoren. Volgens mij heb je daar rekenmodellen voor nodig, maar dat zeg ik weer als volslagen leek (op elk gebied).

2,3°C

Volgens het tweetal zal de aarde eind deze eeuw zo’n 1,3°C warmer worden (0,9 tot 2,3°C) dan in de voorindustriële tijd als we nu meteen alle uitstoot van broeikasgassen op nul zouden krijgen. De oceanen hebben een dempende werking op die temperatuurontwikkeling doordat die kooldioxide opnemen, maar dat effect bedraagt maar zo’n 0,2°C. De onderzoekers schatten de kans dat we nu al vastzitten aan een aardopwarming van 1,5C op 13%.
Mauritsen: “Onze schattingen zijn gebaseerd op reële gebeurtenissen, dingen die we kunnen waarnemen. Die wijzen in de richting van een opwarming die het gevolg is van reeds uitgestoten broeikasgassen. Nieuwe uitstoot komt daar nog eens bovenop.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.