Reukcellen in longen gevonden

Reukcel in longen

De neuroendocriene cel (rood) ontdekt met zijn sensor (zwart) de ongewenste stof (oranje), waardoor de cel een stof produceert (lichtoranje) die effect heeft op de spieren (blauw) en zenuwen (paars). Resultaat: hoesten. (afb.: Ben-Shahar)

Er zijn reukcellen in de longen gevonden. Geloof het of niet. Die cellen zouden dienen om de longen vrij te houden van ongewenste indringers, zoals sigarettenrook, denken de onderzoekers van de Washington-universiteit in het Amerikaanse St.Louis. Overigens schijnen de onderzoekers daar al een heus boek over geschreven te hebben, dus heel actueel kan die ontdekking niet zijn. Maar goed, opmerkelijk blijft het wel.
In je neus zitten de reukcellen op de membranen van zenuwcellen, in de longen op die van neuroendocriene cellen (hormoonproducerende zenuwcellen). In de neuscel wordt er een signaal doorgegeven ‘Dit is rook’. In de luchtwegen worden er als reactie hormonen geproduceerd om de ongewenste indringer zo veel mogelijk te verdrijven. Het onderzoek stond onder leiding van Yehuda Ben-Sharar, ook auteur van het eerdergenoemde boek. Ben-Shahr: “We vergeten dat ons lichaam een buis in een buis is. Onze longen en ingewanden staan in open verbinding met de omgeving. Er komen constant ongewenste stoffen en organismen binnen en dan is het handig dat de evolutie ons instrumenten heeft gegeven dat tegen te gaan.”

De reukcellen zouden ook verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor ademhalingsproblemen zoals astma. De geursensoren op de cellen zouden een ‘doelwit’ voor medicatie kunnen vormen, denkt de onderzoeker. Voorlopig zal er nog wel het een en ander uitgezocht moeten worden voor het zover is dat dat ook werkelijkheid wordt. Een probleem daarbij is dat longen van mensen nogal wat verschillen vertonen met die van de vaak gebruikte proefdieren als muizen. Dus wat voor muizenlongen geldt, hoeft niet per se voor mensenlongen te gelden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.