Elk dieet werkt zolang je je er maar aan houdt

Jojo-effectEigenlijk zou ik willen zeggen: leef zoals je leeft, beweeg en doe niet al te veel ongezonde dingen (maar laat ze ook niet helemaal). Dieet Arnos. Dat werkt gegarandeerd, tenminste als het klopt wat onderzoekers in Canada hebben uitgevogeld: elk afslankdieet werkt, zolang je je er maar aan houdt.

De onderzoekers vergeleken diverse populaire, Amerikaanse (?)  afslankprogramma’s (Atkins, Weight Watchers, Zone, Jenny Craig, LEARN, Nutrisystem, Ornish, Volumetrics, Rosemary Conley, Slimming World and South Beach.) Het verschil in resultaat blijkt te verwaarlozen en is waarschijnlijk van weinig belang voor mensen die echt willen afslanken. “We wilden de eersten zijn om bestaande programma’s te beoordelen op effectiviteit”, zegt epidemioloog Bradley Johnston van de Canadese McMaster-universiteit. Vreemd genoeg zijn deze afslankprogramma’s nog niet eerder wetenschappelijk getoetst. Ze onderzochten de lotgevallen van meer dan 7200 afslankers (gemiddelde leeftijd 46). Het resultaat van het afsalnkprogramma werd na 6 en na 12 maanden beoordeeld.
Er moet natuurlijk wel bij verteld worden dat 6 en 12 maanden niet erg lang is. Alle lijners zijn bekend met het jojo-effect. De onderzoekers hebben zich voorgenomen ook de effecten op de langere termijn te gaan onderzoeken, evenals het effect op de gezondheid.
Na 6 maanden hadden de mensen met een dieet met weinig koolhydraten zoals brood en pasta een zo’n 8,5 kilo meer gewicht verloren dan mensen die niet op dieet waren. Mensen met een vetarm dieet een kilo minder. Zes maanden later was daar alweer een kilo of meer vanaf bij beide diëten.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.