Kooldioxide uit de lucht winnen lijkt haalbaar

Commerciële kooldioxideafvang

De kooldioxideafvanginstallatie van Climeworks AG in Zwitserland (afb: Climeworks)

In Zwitserland zou de eerste commerciële fabriek staan die direct kooldioxide uit de lucht haalt. Dat gebeurt niet om het onder de grond te stoppen maar om het als product te verkopen. Die installatie haalt jaarlijks zo’n 900 ton CO2 uit de atmosfeer, het equivalent van wat 200 auto’s per jaar uitstoten. Nog niet echt indrukwekkend. Het broeikasgas wordt, onder meer, ingezet als ‘meststof’ om planten sneller te laten groeien.
Volgens het bedrijf Climeworks AG is de installatie de eerste in een ontwikkeling die moet leiden tot het uit de atmosfeer halen van 1% van de CO2-uitstoot. Daarvoor zouden dan 250 000 van dergelijke installaties nodig zijn. Alle kleine beetjes helpen. “Opschaalbare negatieve emissietechnologie is cruciaal als we onder de 2°C-grens van de aardopwarming willen blijven”, zegt Christoph Gebald, medeoprichter van Climeworks.
De nieuwe installatie krijgt zijn energie van restwarmte. Ventilatoren zorgen ervoor dat de lucht door filters wordt gedreven waarmee CO2 wordt afgevangen. Als een filter verzadigd is, dan wordt de kooldioxide geoogst door het te verwarmen tot 100°C. Het gas wordt vervolgens via een pijpleiding getransporteerd naar kassen van Gebrüder Meier Primanatura AG, voor het bevorderen van de kweek van, onder meer, komkommers en tomaten.
Gebald denkt dat er meer nuttig gebruik voor kooldioxide braak ligt, zoals het ‘prikkelen’ van frisdranken. Climeworks in in 2009 opgericht als uitvloeisel van een onderzoek aan de universiteit van Zürich.

Demonstratieproject

De installatie is een demonstratieproject, dat drie jaar krijgt om zijn waarde te bewijzen. “Met de financiële en energetische gegevens van dit project kunnen we betrouwbare berekeningen maken voor andere, grotere projecten”, zegt Gebalds medeoprichter Jan Wurzbacher.
Er is nogal wat kritiek op deze manier van kooldioxide afvangen. Het zou veel nuttiger zijn dat te doen op plaatsen waar veel kooldioxide ontstaan zoals bij krachtcentrales of de petrochemie. Volgens Howard Herzog van het MIT kost het uit de lucht halen van kooldioxide zoals Climeworks doet gauw een duizend dollar per ton, ongeveer tien keer de prijs van de afvang bij een krachtcentrale. “Bij die prijs is het belachelijk daar nu aan te denken. Er zijn zoveel ander manieren om het goedkoper te doen.”

Climeworks gaf geen gedetailleerde gegevens, maar stelde dat het Zwitserse energiebureau meebetaalt aan het project. Ook de EU helpt financieel een handje. In 2015 verscheen er een rapport van de Amerikaanse academie van wetenschappen, techniek en geneeskunde waarvan een van de conclusies was dat het afvangen van kooldioxide geen alternatief is voor het terugdringen van de uitstoot. Ook Europees onderzoek zou hebben uitgewezen dat dergelijke negatieve-emissietechnologie niet in de plaats kan komen van emissiereductie.

Anderen stellen dat we alles moeten aangrijpen om de temperaturen op aarde op aanvaardbaar niveau te houden. Meer dan tien jaar geleden schreef de Engelse ondernemer Richard Branson een prijsvraag uit en beloofde de bouwer van een werkbaar afvangsysteem 25 miljoen dollar. Climeworks was een van de deelnemers, evenals het Carbon Engineering waar Bill Gates aandelen in heeft. Dat bedrijf is met een proefinstallatie bezig in Canada.

Bron: Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.