Overgewicht leidt tot snellere veroudering hersens

Witte stof hersens neemt bij dikke mensen sneller af

De hoeveelheid witte stof in de hersens neemt af na de 40, bij dikke mensen sneller (afb: Neurobiology of aging)

Hersens van dikke mensen van middelbare leeftijd lijken zo’n tien jaar ouder dan van mensen met een gezond gewicht, zo stellen onderzoekers van de universiteit van Cambridge op basis van onderzoek bij, uiteindelijk, 473 volwassenen, van 20 jaar tot 87. Mensen met overgewicht hebben minder witte stof. Dikke vijftigers hadden de hersens van zestigers.

Hersens krimpen met de jaren, maar eerder onderzoek had al aannemelijk gemaakt dat dat sneller gebeurt bij dikke mensen. Een wetenschappelijk bewijs was echter nog niet geleverd. “Het is niet duidelijk waarom de witte stof van mensen met overgewicht sneller krimpt”, zegt Lisa Ronan van de universiteit van Cambridge (VK). “We kunnen alleen maar speculeren of overgewicht leidt tot een snellere vermindering of dat obeesheid een gevolg is van veranderingen in de hersens.”
Het verschil werd pas duidelijk vanaf de middelbare leeftijd. Mogelijk dat dat komt doordat we dan op een of andere manier kwetsbaar zijn, suggereren de onderzoekers.

De achteruitgang in witte stof bleek geen invloed te hebben op de kennistests die de proefpersonen deden. Dat zou tot de conclusie leiden dat minder witte stof iemand niet per se dommer hoeft te maken. Eigenlijk hebben de onderzoekers geen flauw idee hoe de zaken in elkaar grijpen. “Het zou interessant zijn er achter te komen of deze veranderingen omkeerbaar zijn bij gewichtsverlies”, zegt medeonderzoeker Paul Fletcher. “Dat zou best wel eens kunnen.”

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.