Stelen Chinese onderzoekers in VS Amerikaanse wetenschap?

De Amerikaanse gezondheidsondersoekorganisatie NIH en de federale recherche FBI zijn een onderzoek gestart naar het stelen van biowetenschappelijk onderzoek door, voornamelijk, onderzoekers van Chinese origine. Het zou ook om Amerikanen van Chinese afkomst gaan. Onderzoekers vrezen een heksenjacht.

Als je in een West-Europees land woont is het een beetje raar verhaal. In dit deel van de wereld wordt wetenschap vooral bedreven door onderzoekers die door ons allen worden betaald en dat onderzoek is dus openbaar. In Amerika ligt dat anders, heel anders. Daar steekt de staat veel minder geld in wetenschap. Die is daar veel meer afhankelijk van externe geldschieters en bedrijven dan in Europa, maar daar schijnt ook het met openbaar geld betaalde onderzoek niet zo erg openbaar te zijn.
Het zou gaan om 71 instituten in de VS, waaronder veel prestigieuze. Er worden 180 zaken onderzocht van mogelijke diefstal van intellectueel eigendom. De zaak ging rollen toen de NIH op basis van informatie van de FBI vorig jaar 18 000 brieven naar onderzoeksinstituten stuurde waarin ze beheerders waarschuwde.
Tot nog toe zegt de NIH 24 gevallen te hebben waar wellicht bewijs is van crimineel gedrag. “Het lijkt in alle vakgebieden van biomedisch onderzoek voor te komen”, zegt Michael Lauer die bij de NIH verantwoordelijk is voor uitbesteed onderzoek (het NIH heeft ook eigen instituten).
China zou misbruik hebben gemaakt van de relatieve openheid van het Amerikaanse onderzoek. Voor het goede begrip: we hebben het hier over door de overheid betaald onderzoek. Tegelijkertijd heerst er in wetenschappelijke kringen enige zorg over de opzet van het politieonderzoek. Het risico is niet denkbeeldig dat alle onderzoekers van Chinese afkomst of nationaliteit in de VS, dat zijn er niet weinig, worden gezien als potentiĆ«le dieven van intellectueel eigendom. Ik zit nog steeds met het probleem hoe dat valt te rijmen met de openbaarheid van publiek gefinancierd onderzoek? Of geldt dat niet in die ‘relatief open’ Amerikaanse maatschappij?

Bron: New York Times

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.