Voor het eind van de eeuw 1500 talen verdwenen (?)

VeeltaligheidOnderzoekers van de Australische Nationale Universiteit stellen dat tegen het einde van deze eeuw zo’n vijftienhonderd talen voorgoed zullen zijn uitgestorven, zoals de Vlaamse en Nederlandse gebarentaal en het West-Fries, maar ook het Waals en Bretons.
De onderzoekers brachten 51 verschillende factoren in kaart die erop wijzen dat een taal bedreigd wordt . Een daarvan is de wegdichtheid: hoe meer wegen er door een land lopen die dorpen en steden met elkaar verbinden, hoe groter het risico dat dominante talen kleinere talen verdringen. Ook scholing speelt een belangrijke rol, omdat geschoolde mensen de neiging hebben om in hun dagelijks taalgebruik minder inheemse taalelementen te gebruiken.
Volgens onderzoeker Lindell Bromham (merkwaardigerwijs vooral geïnteresseerd in biologie en evolutie) zou het uitsterven van deze talen een groot verlies betekenen: “Elke taal is een unieke uitdrukking van de menselijke cultuur. Dus met het verdwijnen van een taal gaat er tegelijkertijd een culturele schat verloren.” Australië is zelf een ‘goed’ voorbeeld van taalverlies. Zo werden er vóór de kolonisatie nog meer dan 250 talen gesproken en was meertaligheid de norm. Nu zijn er nog 40 talen over, waarvan er nog maar twaalf aan kinderen worden bijgebracht.
Bromham stelt overigens dat de bedreigde talen nog wel te redden zijn: “Veel talen hebben nog vloeiende sprekers. We zullen gemeenschappen daarom dringend de steun moeten geven die ze nodig hebben om ervoor te zorgen dat hun taal sterk blijft en wordt doorgegeven aan de volgende generatie.”

Bronnen: Onze Taal, scientas.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.