Wat is het nut van Musks ruimtereisjes?

Falcon 9 van SpaceX

De Falcon 9 van SpaceX


Het ziet er naar uit dat Elon Musk steeds verder vordert op weg naar de waanzin. De man komt soms met uitlatingen waar zelfs Donald Trump zich voor zou schamen, maar dendert onvervaard en ongehinderd door. Het Tesla-baasje heeft een reisbureautje voor ruimtereizen geopend. Zo’n reisje kost een paar duiten, maar er schijnen genoeg bezopen miljardairs te zijn. Zou het niet eens tijd worden om die man te stoppen? Hij bedreigt niet alleen de veiligheid van iets serieuzere projecten rond de aarde, maar brengt met zijn onnozele ruimtevluchten ook een hoop vuiligheid in de atmosfeer.
Deze week klaagde China dat zijn ruimtestation genoodzaakt was maatregelen te nemen om botsingen met Starlinksatellieten (een systeem van SpaceX van Musk) te voorkomen. Musk vond dat maar flauwekul. “De ruimte is enorm groot en satellieten zijn maar klein”, zei hij. “We hebben niemand geblokkeerd en verwachten dat ook niet te doen. Een paar duizend satellieten betekent niks. Dat is alsof er duizend auto’s op aarde zouden zijn.”
Joseph Aschbacher van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA denkt daar anders over. Andere deskundigen zeggen ook dat er grotere afstanden nodig zijn dan Musk voorstelt om botsingen te voorkomen. Er zouden nu zo’n 30 000 satellieten rond de aarde cirkelen, naast een hoop ruimtepuin.

Miljardairs

SpaceX schijnt nu zo’n 1900 satellieten rond de aarde hebben cirkelen, maar Musk wil ook verder gaan met zijn ruimtereisjes voor miljardairs. Het baasje laat zich in zijn expansiedrift niet weerhouden door bezwaren van anderen. Hij heeft heeft al eens voorgesteld om een paar kernbommen op Mars te laten ontploffen om een wat ‘mensvriendelijker’ atmosfeer op Mars te creëren. Hoe gek kun je zijn?

Bij een lancering zou al zo’n 300 ton kooldioxide vrijkomen en afhankelijk van de gebruikte brandstof komen er nog vele tonnen andere vervuilende stoffen in de atmosfeer. Het wordt hoog tijd dat er een ruimteverdrag komt om de Musks en andere mensen met ruimtereisplannen de voet dwars te zetten maar ook de vele plannen van landen om de maan en verder te bereizen zou moeten reguleren. Of dat werkt? Ik heb grote twijfels, maar niks doen lijkt me geen optie (net zo min als bij de beteugeling van de klimaatverandering).

arno s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.