Zijde blijkt vele zijden te hebben

Zijde is veelzijdig

Zijde is veelzijdig (afb: Guidetti et. al.)

Zijde is natuurlijk bekend als natuurlijke textielvezel, maar schijnt ook op vele andere terreinen te kunnen worden ingezet zoals in biomedische en optische toepassingen. Het materiaal is wat je noemt veelzijdig.
Zijde is gebruikt voor medicijnafgifte en voor implanteerbare sensoren. Het materiaal schijnt in de optica te zijn toegepast, in de elektronica en lijkt ook in het vizier te zijn als duurzaam (=groen) materiaal. Zijde zou een rol kunnen spelen in het tegengaan van voedselverspilling.
Zijde roept geen afweerreacties op bij mensen en zou ook de groei van cellen bevorderen. Het materiaal is optisch transparant (ik neem aan dat bedoeld is in het zichtbare; as). Het zou ook makkelijk te hanteren zijn op micro- en nanoschaal. Kortom, maar weer, zijde is veelzijdig.
Zijde zou ook gemakkelijker scheikundig veranderd kunnen worden dan andere traditionele materialen om het materiaal andere eigenschappen te geven. Dat dient uiteraard met verstand en kennis van zaken te gebeuren, stelt het persbericht.

“Een belangrijke uitdaging is dat de natuur erg goed is in zulke zaken als het maken van zijde”, Fiorenzo Omenetto van de Amerikaanse Tuftsuniversiteit. “Dat biedt echter een enorme dimensionale parameterruimte (veel toepassingsmogelijkheden; as). Voor technisch gebruik hebben we iets nodig dat herhaalbaar is. Dat betekent dat we een proces kunnen beheersen dat een ingebouwde variabiliteit heeft en in de loop van duizenden jaren is geperfectioneerd.” De onderzoekers hopen meer materialen en zaken te vinden waar zijde kan worden ingezet.

Bron: Science Daily

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.