Gaat de mensheid aan klimaatverandering ten onder?

Demonstranten klimaatconferentie Warschau

Demonstranten bij klimaatconferentie in Warschau met maskers van wereldleiders

Eenderde van de vijftig door Times Higher Education ondervraagde Nobelprijs-winnaars denkt dat de wereld, of althans de mensheid, aan klimaatveran-dering ten onder zal gaan. Een kwart denkt dat een kernoorlog het licht op aarde uit zal doen. Die vijftig is een kwart van alle nog levende Nobelprijswinnaars. De geleerden werd gevraagd welke gevaren het voortbestaan van de mensheid het meest bedreigen.
Alle vijftig vinden het besluit van president Trump om de VS uit het klimaatakkoord terug te trekken betreurenswaardig. “Gelukkig zijn er voldoende intelligente mensen die zijn beweringen weerspreken en bewijs leveren voor de enorme gevolgen die klimaatverandering op ons leven en op onze planeet kan hebben.”
8% denkt dat een besmettelijke ziekte of medicijnresistentie de grootste bedreiging voor de mensheid is, terwijl een even groot percentage egocentrisme als grootste bedreiging aanmerkt. Twee Nobelprijswinnaars zagen kunstmatige intelligentie als grootste bedreiging.

Positief

De wetenschappers proberen evenwel af te sluiten met een positieve noot: “De mensheid is er de voorbije eeuwen steeds weer in geslaagd van de wereld een betere plaats te maken. Er zijn duidelijk verschillende bedreigingen voor ons voortbestaan, maar daar moet en kan wetenschap een oplossing bieden.” Dat is natuurlijk een bewijs van niks, beschamend voor een geleerd gezelschap.

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.