Fructose slechter voor muizinnen dan gewone suiker

muizengemeenschap

De ‘halfnatuurlijke’ muizengemeenschappen in Utah.

Volgens onderzoekers Wayne Potts van de universiteit van Utah (VS) is fructose giftiger voor muizen dan gewone suiker (sucrose). De onderzoekers voerden de muizen doses die, naar verhouding, overeenkwamen met wat mensen tot zich nemen. De fructose had zowel een slechte uitwerking op de reproductie en de levensduur van muizinnen. Vreemd genoeg hadden de mannetjesmuizen geen negatieve gevolgen van hoge frustose- of sucrosedoses voor reproductie of territoriumgedrag. Dat zou volgens de onderzoekers komen doordat beide suikers even giftig zijn voor mannetjesmuizen.
Fructose en sucrose maken een belangrijk deel uit van ons dagelijkse menu. Fructose is een monosacharide, terwijl sucrose bestaat uit een glucose- en een fructosemolecuul (een disacharide, dus). Volgens Potts is dat onderscheid belangrijk, omdat in Amerika de vetzuchtepidemie is begonnen met de steeds grotere hoeveelheid suiker die werd toegevoegd een de voeding, waarbij ook steeds meer fructose uit maïs werd gebruikt. Fructose zou daar nu de helft van de suikers in het Amerikaanse menu uitmaken.
In het algemeen is suiker slecht voor onze gezondheid. Zorg dat dat we daar minder van binnen krijgen, stelt medeonderzoeker James Ruff, en ga daarna pas letten op de soort suiker. De proefneming van Potts c.s. was in zoverre anders dan eerder onderzoek, doordat de muizen in een soort halfnatuurlijke muizengemeenschap leefden, waarbij concurrentie mogelijk is. Andere studies zouden te maken hebben gehad met inteelt, antidepressiva en andere zaken die de uitkomsten onbetrouwbaar zouden hebben gemaakt.
Eerder onderzoek van Potts had al laten zien dat suiker effect heeft op de reproductie, levensduur en het territoriumgedrag van muizen. In de nieuwe studie werden de muizen in twee groepen verdeeld. Beide groepen kreeg een kwart van zijn calorieën in de vorm suiker. De ene groep kreeg een fructose/glucose-mengsel. De andere sucrose. Het sterftecijfer van de vrouwtjes in de eerste groep was 1,87 keer hoger dan die van de tweede groep. Ze kregen ook ruim een kwart minder jongen. Voor mannetjes bleek er geen verschil te zijn, maar volgens Potts had zijn eerdere onderzoek laten zien dat de territoriumdrift werd aangetast en dat mannetjes die een fructose/glucose-mengsel kregen minder nakomelingen kregen dan mannetjes die zetmeel kregen in plaats van suikers. Die gegevens gecombineerd verleiden Potts tot de uitspraak dat sucrose voor mannetjes net zo slecht is als fructose. Volgens Ruff zouden ook genetische effecten een rol kunnen spelen bij het territoriumgedrag. Waarom er een verschil in effect is van een verschillend suikerdieet begrijpen de onderzoekers zelf ook niet. Sucrose wordt meteen omgezet in glucose en fructose. Ze speculeren er op dat verschillende suikers verschillende bacteriën bevoordelen en dus tot andere effecten op de gezondheid leiden.

In Amerika is fructose een belangrijk onderdeel van het dagelijkse menu (42% van de toegevoegde suikers in de voeding en drank). Elders in de wereld is dat slechts 8%. Volgens Ruff heeft ander onderzoek met een alleen-fructose-dieet bij dieren en mensen aangetoond dat dat leidt tot problemen met de aanmaak van insuline, tot vetzucht, abnormale cholesterol– en triglyceridenspiegels. Fructose zou slechter zijn dan sucrose, maar daar kunnen volgens hem vraagtekens bij gezet worden, omdat in die experimenten fructose met sucrose werden vergeleken en niet met een fructose/glucose-mengsel, zoals volgens hem zou moeten.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.