Houdt het klimaatakkoord stand?

Trump tekent 'kolendecreet' bij de EPA

Trump tekent ‘kolendecreet’ bij de EPA onder applaus van mijnwerkers (afb: der Spiegel)

Nadat Trump had aangekondigd dat Amerika het Klimaatakkoord vaarwel zegt, kwamen er van diverse kanten reacties die duidden op vastberadenheid bij de ‘achterblijvers’. China en een aantal EU-landen behoorden tot die commentatoren, maar overleg tussen deze blokken leidde niet tot een gezamenlijke verklaring. Ook het Rusland van Poetin, dat het akkoord nog niet geratificeerd heeft, twijfelt aan de haalbaarheid van het akkoord zonder de VS.
China en de EU kwamen niet tot een gezamenlijke verklaring omdat ze het oneens zouden zijn over handelskwesties. Er lag een verklaring klaar over vergrote inspanningen om het akkoord toch tot een succes te maken. Poetin wacht nog op “bepaalde regels”, schrijft der Spiegel. Na de aanvankelijke vastberadenheid lijkt twijfel aan kracht te winnen.
Het bereikte akkoord in Parijs leek een mooie mijlpaal, maar de eensgezindheid uit 2015 was schijn of althans zeer broos. Ook in de EU zijn er landen die bezwaren hebben tegen het akkoord, zoals de notoire dwarsliggers Polen en Hongarije.
Klimaatdeskundige Reimund Schwarze van het Duitse Helmholtzcentrum herinnert ons aan het uiteenvallen van de eerste poging tot een klimaatverdrag: het Kyoto-protocol. Nadat de VS onder aanvoering van Bush jr. dat verdrag de rug toekeerden namen Australië en Canada de gelegenheid te baat ook uit dat verdrag te stappen en werd dat nagenoeg betekenisloos. Alleen de EU leek zich nog in te spannen.

Sancties

Als Amerika ontbreekt dan ontbreekt klimaatzondaar nr 2 (in absolute getallen, relatief nr 1) op het appel. Duitsland en andere landen zouden geen voorstander van handelsbeperkingen zijn voor de VS, maar dat lijkt me nu bij uitstek de manier het klimaatakkoord vaart te geven. Schwarze denkt dat door economische sancties iedereen er slechter van wordt, maar dat lijkt me grote flauwekul.

Er leeft hoop dat de staten van de VS doen wat hun president nalaat. Zij zouden bij de klimaatonderhandelingen een belangrijker rol kunnen gaan vervullen, is de hoop.
Nieuwe onderhandelingen zijn uitgesloten, riepen Duitsland, Frankrijk en Italië meteen na Trumps bekendmaking, maar Schwarze noemt dat een vergissing. Het lijkt er op dat Schwarze denkt dat we alle tijd van de wereld hebben, terwijl het toch niet zo kan zijn dat de mening van een gek, als is hij dan president van Amerika, de rest van de wereld dwingt tot, ongetwijfeld, moeizame onderhandelingen, terwijl de remedie zo voor de hand ligt.

Stel eisen aan de gebruikte energie bij het voortbrengen van producten, net zoals er milieueisen bestaan, eisen wat betreft arbeidsvoorwaarden en nog zo wat normaal menselijke dingen. Persoonlijk ben ik, maar dat is misschien wat erg extreem, voor het verbreken van de diplomatieke banden met de VS… Maak Amerika groot, halvegare.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.