Kooldioxideconcentratie in atmosfeer stijgt snel

Het kooldioxidepeil in de atmosfeer bereikt nieuw record

De gemeten kooldioxideconcentratie op Manau Lao (Hawaii)

In Washington zit aardopwarming-ontkenner Donald Trump en zelfs het ooit voortvarende Europa laat het afweten bij het terugdringen van de kooldioxideuitstoot. Nu voorspelt het Britse weerkundige instituut (Met Office), de eerste jaarvoorspelling in wat een reeks moet worden, dat dit jaar zo’n 2,5 promiljoen (deeltjes per miljoen) zullen worden toegevoegd aan de 408 promiljoen van het vorig jaar. In dit tempo zal de CO2-concentratie in de atmosfeer tegen het eind van de eeuw verdubbeld zijn ten opzichte van de voorindustriële concentratie. Dan praten we over temperatuurverhogingen van 3°C in de de volgende decennia en tot 6°C in de komende eeuwen.

Net vier jaar geleden werd de kaap van de 400 promiljoen genomen. Het Britse instituut had het rekenwerk vorig jaar november al klaar, maar komt nu pas met de uitkomst. “We hebben de stijging het vorig jaar goed kunnen voorspellen”, zegt Richard Betts. “Nu hebben we meer vertrouwen in de methode en zullen we dit elk jaar gaan doen.”
De voorspelling gaat om Mauna Loa op Hawaii. Daar worden de CO2-waarden al sedert de jaren 50 gemeten. De niveaus op andere plaatsen op de wereld kunnen enigszins afwijken.
Voor het industriële tijdperk lagen de kooldioxideconcentraties in de atmosfeer op rond de 280 deeltjes per miljoen. Die zouden minstens 800 000 jaar onder de 300 promiljoen zijn gebleven.

Sneller

Die concentratie stijgt niet alleen, maar stijgt ook steeds sneller. Het afgelopen decennium kwamen er 2,1 deeltjes per miljoen bij. In de jaren 50 was dat 0,7 promiljoen. Er zijn overigens wel grote verschillen van jaar op jaar. Zo stijgt de concentratie sneller in tijden van het kerstkind El Niño. In 1997 en 1998 steeg de concentratie met 2,9 promiljoen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het extra CO2 dat gedurende die warme, droge jaren uit het tropisch regenwoud komt, stevig aangewakkerd door gigantische bosbranden. In 2015 ontwikkelde zich een nieuwe El Niño. Betts en zijn collega’s voorspelden een recordtoename van 3,15 promiljoen. Het werden er zelfs 3,4.
Daar ligt de voorspelde 2,5 deeltjes per miljoen onder, maar die stijging is nog altijd hoger dan de gemiddelde stijging in het vorige decennium (2,1 promiljoen).

Vreemd

Het mag vreemd lijken dat de koolstofdioxideconcentratie blijft groeien terwijl de uitstoot de laatste drie jaar min of meer op hetzelfde niveau is gebleven, vooral door de sluiting van kolencentrales in China. We moeten dan niet vergeten dat het om schattingen gaat en in die schattingen is niet meegenomen als het landgebruik verandert, zoals door het kappen van bossen.
Daar komt nog eens bij dat de helft van de kooldioxideuitstoot wordt opgenomen door land en eceanen. Als die minder CO2 opnemen dan kan de toename van de concentratie wel degelijk versnellen. De relatieve stabiliteit in de uitstoot zal volgens deskundigen niet lang duren. Als we echt iets aan aardopwarming willen doen, dan zal de uitstoot omlaag moeten en fors ook.

Bron: New Scientist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.