“Grote problemen met stijgende zeespiegel komende 10 jaar”

Zeespiegelstijging een grote bedreiging

Andrea Simonelli op de Malediven met enkele plaatselijke bewoners (afb: Andrea Simonelli)

De zeespiegelstijging zal de komende tien jaar al voor grote problemen zorgen, denken onderzoekers. Laaggelegen gebieden en eilanden zullen de eerste ‘slachtoffers’ zijn van de zeespiegelstijging. Bewoners zullen naar elders moeten verhuizen om droge voeten te houden. Dat zal voor grote volksverhuizingen zorgen. Verwacht wordt dat tot 2050 zo’n 150 miljoen mensen op de vlucht zullen slaan voor het wassende water.
Solciologe Andrea Simonelli van de universiteit van Virginia (VS) houdt zich bezig met volksverhuizingen die het gevolg (kunnen) zijn van de klimaatverandering. Zij bezocht de Malediven in de Indische Oceaan en Tuvalu in de Stille Zuidzee, alle bedreigd door de stijging. Ze ziet de zeespiegelstijging als een groot probleem. “Een deel van het probleem is dat de grootste steden bij de kust liggen. (…) We leven in een tijd van groeiende vreemdelingenhaat en dat is zorgwekkend. Veel van de mensen die het eerst moeten vertrekken leven in omstandigheden die nauw verbonden zijn met hun omgeving. Ze werken in de landbouw, visserij en veeteelt. Grenzen sluiten voor hen is een slecht precedent voor de toekomst.”
Het begint allemaal ‘mondjesmaat’. Je verhuist een paar kilometer verderop in Alaska, bijvoorbeeld, maar dat moet wel kunnen. Onlangs is aangekondigd dat het in de zee zakkende Jakarta zal moeten verhuizen naar Borneo, of althans: daar komt een spiksplinternieuwe hoofdstad. Ook in de laag gelegen delen van de rijke wereld (New Orleans in de VS en West-Nederland) zullen alle zeilen bij moeten zetten om droge voeten te houden
Simonelli: “Veel mensen die nu naar de VS komen voor asiel komen uit Honduras. Die doen dat doordat de droogte de oogsten heeft verwoest. Ze staan te boek als economische vluchtelingen maar in feite gaat het om klimaatverandering.” Volgens de sociologe zijn we de grens gepasseerd om die grootscheepse volksverhuizingen te voorkomen. “We zijn nu de grens van 1°C al voorbij. We moeten ons leven nu aanpassen aan een nieuw normaal. Natuurlijk moeten we de economie zo snel mogelijk ‘ontkolen’. Dat betekent niet alleen individuele actie, maar ook het voorkomen van investeringen in fossiele brandstoffen.”

Samoa

Simonelli gaat in januari weer naar bedreigde eilanden zoals Samoa (is al dat gereis wel goed voor het klimaat?; as). “Als de overheden daar dijken bouwen, dan zullen mensen daar langer kunnen blijven. Goede voorbeelden kunnen over het hoofd gezien worden als de wisselwerking niet wordt bestudeerd”, verantwoordt ze haar reis.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.