Vrouwelijke astronauten verdienen de voorkeur boven mannelijke

Marssporen

Sporen op Mars

Vrouwen scoren op, onder meer, totaal energieverbruik, zuurstofopname, kooldioxide-productie en waterbehoefte beter dan mannen, zo hebben onderzoekers rond Jonathan Scott van het Franse MEDES-instituut voor ruimtevaartfysiologie uitgevogeld. Dat komt niet doordat mannen gemiddeld groter zijn dan vrouwen (lichaamslengte is belangrijke indicator voor de onderzochte factoren).
Ook was het effect van toenemende lengte bij vrouwen minder groot dan bij mannen en zweetten ze minder bij de verplichte gymoefeningen (om de gevolgen van het wegvallen van zwaartekracht op de spieren te compenseren) en hadden daardoor minder behoefte aan water. Het lijkt dan ook handig om alleen maar vrouwelijke astronauten de ruimte in te sturen, stellen de onderzoekers.
Het lijkt er op dat de stofwisseling bij vrouwen beter werkt dan bij mannen. Vrouwen die even lang zijn scoren beter dan even grote mannen en het verschil neemt met de lengte alleen maar toe. Die kan wel tientallen procenten in het voordeel van vrouwen zijn tot zelfs zo’n 40%.

Die verschillen zijn van groot belang voor de hoeveelheden voedsel, water en zuurstof e.d. die het ruimtevaartuig voor de reis naar, bijvoorbeeld, Mars zal moeten meenemen. Voor voeding scheelt dan voor een Marsvlucht van ruim duizend dagen voor een vierkoppige bevrouwing al zo’n 1700 kg. Bovendien hebben de gemiddeld kleinere vrouwen ook minder ruimte nodig en dat tikt aan.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.