Waarom zijn economische besluiten van mensen zelden optimaal?

Economische beslissingen

Niet optimaal? (afb: Rensselaer-instituut)

Mensen denken dat ze rationele wezens zijn, maar dat valt knap tegen. Nu schijnt een onderzoekster een nieuwe theorie ontwikkeld te hebben die verklaart hoe het komt dat mensen bij economische beslissingen zelden het optimale bereiken, maar hooguit tot een gaat-welresultaat komen.
De nieuwe theorie is bedacht door Mina Mahmoudi, econome van het Polytechnisch Rensselaerinstituut in de VS. Die theorie zou het beslisproces beter (moeten) analyseren. Waarom verkiest de beslisser het ene idee boven de andere.
“Het oplossen van economische problemen gaat soms over verschillen soms over verhoudingen”, zegt Mahmoudi. “Beide denkwijzen zijn nodig en het is redelijk te veronderstellen dat mensen die ook allebei gebruiken. Het is echter ook redelijk te verwachten dat mensen die verkeerd toepassen, vooral als ze niet vertrouwd zijn met de samenhang.”
Eerder onderzoek zou hebben uitgewezen dat mensen in het algemeen meer moeite doen om te besparen op goedkopere dan op duurdere producten. Mensen gebruiken verschillen om deze problemen op te lossen maar lijken niet rationele beslissingen te nemen doordat ze in verhoudingen denken.
Mahmoudi: “Het is belangrijk om te begrijpen hoe de cognitieve en motiverende eigenschappen van mensen en de werkwijzen van organisaties de werking van economische systemen beïnvloeden. Veel economisch gedrag, zoals imitatie, komt voor en veel economische instellingen zoals voorraden bestaan omdat mensen niet kunnen maximaliseren of omdat markten niet in evenwicht zijn. Ons model geeft een voorbeeld van gedrag dat optreedt omdat mensen niet kunnen maximaliseren.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.