Raamfolie smeert warmte over etmaal uit

Raamfolie scheert temperatuurpieken

Dit is de isomeriseringsreactie (omzetting van norbordieen in quadricyclaan en omgekeerd) die warmte opneemt/afstaat (afb: Chalmers-universiteit)

Onderzoekers van de Chalmersuniversiteit in Zweden hebben een raamfolie ontwikkeld waarmee de opvallende warmte over het etmaal wordt uitgesmeerd. Dat betekent dus dat het folie de warmtepieken scheert, zonder dat daarvoor energie hoeft te worden gebruikt zoals bij luchtbehandelingssystemen (die een vloek zijn voor de klimaatbeheersing).
Op zonnige dagen kan het flink warm worden in huizen. Die warmte wordt meestal bestreden met technieken die energie kosten (en dus warmte genereren in ons huidige opwekkingssysteem). Crux van dat systeem zou een bepaald molecuul zijn (voor fijnproevers: norbornadieenquadricyclaan)  dat licht opvangt en van vorm verandert. Als het zonlicht verdwijnt wordt de zo opgeslagen warmte zoetjesaan (gedurende zo’n acht uur) weer afgegeven.
“Het idee is een prettige binnentemperatuur te creëren, zelfs als de zon het warmst is, zonder energieverslindende systemen te gebruiken of ons op te sluiten achter luiken”, zegt scheikundige Kasper Moth-Poulsen. “Waarom zouden we die energie dan niet gebruiken in plaats van die te bestrijden”
Het folie is in koude vorm geel of oranje, de kleuren die complementair zijn aan blauw en groen. Dat is het energierijkere deel van het lichtspectrum dat de onderzoekers (tijdelijk) willen wegvangen. Als het mysterieuze molecuul wordt opgewarmd, dan isomeriseert het (neemt een ander vorm aan) en verliest zijn kleur. Als de zon schijnt blijft dat molecuul energie opnemen, staat er in het persbericht, maar daar zit natuurlijk een bovengrens aan. Als de zon ondergaat en de temperaturen dalen, dan geeft het folie (=molecuul) zijn warmte weer af en ‘vergeelt’ het weer.

Kantoren

“In kantoren en bedrijfsgebouwen zou het energieverbruik omlaag kunnen worden gebracht, terwijl de temperatuur toch prettig is”, zegt de onderzoeker. “Dit folie reageert veel beter op temperatuurschommelingen als luchtbehandelingssystemen.”
Het mysterieuze molecuul is onderdeel van een systeem dat de onderzoekers aanduiden met de Engelse afko MOST, wat (vertaald) staat voor moleculair-thermische zonopslag. Al eerder publiceerden de onderzoekers een energiesysteem voor woningen dat van hetzelfde isomeriserende molecuul gebruik maakt. In dat systeem wordt de warmte voor langere tijd opgeslagen om ’s winters gebruikt te worden om het huis te verwarmen.
Helemaal praktijkklaar schijnt het opvangsysteem nog niet te zijn. Er moet nog gewerkt worden aan het verhogen van de concentratie van het mysterieuze molecuul in het folie en de prijs daarvan zal moeten zakken. Moth-Poulsen verwacht dat het binnenkort zo ver is. “Zeer gauw.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.