Levenselixer in de maak (?)

Een extract van de schietwilg zou tegen veroudering werken

De bloeiwijze van de schietwilg (afb: WIki Commons

Onderzoekers van de Concordia-universiteit in Montréal (Can) zouden zes plantenextracten hebben geïdentificeerd, die iets zouden kunnen betekenen in de strijd tegen veroudering. Het gaat om plantenextracten die allemaal bepaalde signaalroutes beïnvloeden die te maken hebben met veroudering. Is het levenselixer in de maak?
Waarschijnlijk al sinds de mens zijn bewustzijn heeft ‘gevonden’ is hij/zij op zoek naar een levenselixer dat hem/haar de eeuwige jeugd schenkt. Dat we dan ook van voortplanting moeten afzien zullen we dan maar als een apart probleem (?) beschouwen. Tot nog toe heeft al dat speurwerk weinig opgeleverd al zijn er veel bedrijven die miljarden verdienen aan schoonheidscrèmes en andere flauwekul. De onderzoekers in Canada schijnen nu  dan eindelijk succes te hebben.
Volgens onderzoeker Vladimir Titorenko zouden de ouderdomuitstellende mogelijkheden van de plantenextracten nog eens gepaard gaan aan veiligheid. De Canadese gezondheidsautoriteiten schalen de levensverlengende plantenextracten in als veilig voor menselijke consumptie. Vijf van die wondermiddelen waar zo lang naar gezocht is zouden ook daadwerkelijk gezondheidsverbeterende supplementen zijn met klinisch bewezen voordelen.

Een extract zou volgen Titorenko c.s. zelfs heel effectief zijn: dat van de Salix alba oftewel de schietwilg. Dat zou het beste middel zijn tegen veroudering. De andere vijf extracten waren afkomstig van de Cimicifuga racemosa (donkerbladige zilverkaars), Valeriana officinalis L. (echte valeriaan), Passiflora incarnata L. (passiebloem),
Ginkgo biloba (Japanse notenboom) en Apium graveolens (selderij).

Gistcellen

Om uitspraken te kunnen doen over de doelmatigheid van de extracten tegen veroudering, gebruikten de onderzoekers gist. Er is daarvoor een gist (bakkersgist oftewel Saccharomyces cerevisiae) gebruikt omdat in gistcellen de verouderingsprocessen overeenkomstig functioneren als in menselijke cellen. In beide cellen wordt de veroudering gekenmerkt door bepaalde chemische seriereacties, een soort chemische wegen die gevolgd worden en dan ook signaalroutes worden genoemd.
Vervolgens gingen de onderzoekers kijken welke invloed die zes plantenextracten hadden op de signaalroutes. Titorenko: “Het is bekend dat sommige van deze signaalroutes de veroudering vertragen in reactie op bepaalde voedingsstoffen of hormonen. Andere signaalroutes versnellen de veroudering als ze geactiveerd worden door andere voedingsstoffen en hormonen.” Elk van die verouderingvertragende plantenextracten grijpt in op zo’n signaalroute, of die nu verouderingbevorderend of -vertragend is.

De effecten van plantextracten schijnen te lijken op de ouderdomsvertagende effecten van ‘vasten’. De extracten schijnen de gistcellen stressresistenter te maken. Er zouden tot nu toe geen middelen zijn gevonden die betere effecten hebben bereikt bij de leeftijdsverlenging dan deze zes en ze doen dat ook bij andere organismen dan gisten, denken de onderzoekers. Mijn liefje, mijn liefje wat wil je nog meer. Ik begin nu al te vrezen voor de schietwilg.

Bron: Science Daily

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.