Magneetdeeltjes in hersens door luchtvervuiling

AutogekteHet lijkt er op dat uitlaatgassen in je hoofd terechtkomen. Tenminste, dat is geconcludeerd uit onderzoek in Manchester en in Mexico-stad, de hoofdstad van Mexico. Uit metingen zou zijn gebleken (het artikel staat kennelijk nog niet op het web; as) dat de onderzochte 37 (!) bewoners heel kleine magneetdeeltjes (magnetiet, een ijzeroxide) in hun hersens hebben, die afkomstig zouden zijn uit uitlaatgassenluchtvervuiling. Die ijzeroxidedeeltjes zouden kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.

Het was al bekend dat er ijzerdeeltjes rondwaren in onze hersens, maar die zouden afkomstig zijn van het ijzer dat van nature in ons lichaam voorkomt en dat uit ons voedsel afkomstig is. Nu hebben onderzoekers rond  Barbara Maher van de universiteit van Lancaster (Eng) daar eens beter naar gekeken. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat het merendeel van het ijzer in ons hoofd afkomstig is van uitlaatgassen en steenkoolverbranding.
IJzer is een noodzakelijk element, al was het alleen maar doordat het een cruciale rol vervult in de zuurstofopname (hemoglobine bevat een essentieel ijzerion). In de vorm van magnetiet is ijzer heel wat minder wenselijk. Dat is magnetisch en reactief en wordt, dus, in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer.

De onderzoekers bekeken de hersens van slechts 37 inwoners van Manchester (Eng) en Mexico-stad. Allen hadden miljoenen magnetietdeeltjes per gram hersens in hun hoofd. Dat bleek uit metingen van het magnetisme van het hoofd (er werden geen stukjes hersens weggehaald voor die meting).
Op de een of andere manier schijnen de onderzoekers van zes van de 37 proefpersonen met behulp van een elektronenmicroscoop (hoe?) opnamen gemaakt te hebben van de voorhoofdskwab. Daaruit bleek dat de ronde magnetietdeeltjes honderd keer vaker voorkwamen dan de hoekige (want kristallijne) magnetietdeeltjes. De kristalvorm heeft zeer waarschijnlijk een natuurlijke oorsprong. De ronde vorm krijg je al ijzer bij hoge temperaturen smelt (zoals in een verbrandingsmotor).
Volgens Maher is de vorm een overduidelijk bewijs dat de deeltjes van luchtvervuiling afkomstig zijn. “Er zit ijzer als verontreiniging in brandstof en er zit ijzer in een motorblok van een auto. Als je over straat loopt en ademt, hoe kun je die dat dan niet in je systeem krijgen”, vraagt Maher.
De magnetietdeeltjes zijn kleiner dan 200 nm. Die komen van de lucht in de zenuwuiteinden in onze neus en vandaar in de hersens, denken de onderzoekers.  Ze vonden ook nanodeeltjes van andere metalen die je in auto’s vindt, maar zelden in het lichaam zoals platina.

Alzheimer

Eerder onderzoek aan gekweekte cellen wekte het vermoeden dat ijzeroxide in de eiwitklonteringen een rol zou spelen in de ziekte van Alzheimer. Magnetiet zou worden omgezet in zeer reactieve vrije radicalen, die in staat zijn om cellen te doden.

Uit bevolkingsonderzoek is al naar voren gekomen dat mensen die in de buurt van drukke verkeerswegen leven een hogere kans hebben op geestelijke aandoeningen. Soortgelijke studies hebben overigens ook aangetoond dat de kans om Alzheimer te krijgen met de tijd daalt, zodat het er op lijkt dat luchtvervuiling daar niet extra aan bijdraagt.
Ik vind het allemaal wat veel gegis en dat op basis van onderzoek bij 37/6 mensen. Het lijkt me tijd voor een wat nauwkeuriger en grootschaliger aanpak. Overigens, zou het mogelijk zijn dat we met die magnetietdeeltjes in ons hoofd ook gevoeliger zijn voor het aardmagneetveld of is dat flauwekul?

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.